Τετάρτη, 17 Δεκέμβριος 2014 00:00

Χρόνια πολλά στο Πυροσβεστικό Σώμα!

Χρόνια πολλά στο Πυροσβεστικό Σώμα Χρόνια πολλά στο Πυροσβεστικό Σώμα Emergency Services

Οι Άγιοι Τρεις Παίδες, Ανανίας, Αζαρίας και Μισαήλ, με το μαρτυρικό θάνατό τους αποτελούν ένα διαχρονικό ηθικό πρότυπο καθήκοντος, σηματοδοτώντας τη βαθιά Χριστιανική Πίστη, τη γενναιοψυχία, το θάρρος, την αποφασιστικότητα, αλλά πάνω απ' όλα την αγάπη για τον άνθρωπο. Ένα έργο, που απαιτεί αγώνα, σκληρή συστηματική δουλειά, ομαδικό πνεύμα και παράθεση ψυχής.

Στις 17 Δεκεμβρίου, ημέρα με ιδιαίτερο συμβολισμό, τιμούμε τους Προστάτες του Πυροσβεστικού Σώματος, Αγίους «Τρεις Παίδες εν Καμίνω».

Μια ξεχωριστή μέρα για το Πυροσβεστικό Σώμα. Σήμερα, οι Έλληνες Πυροσβέστες γιορτάζουν για τις αξίες και τα ιδανικά που υπηρετούνε. Με σεβασμό, τιμούμε τους ήρωες, όλους εκείνους που έπεσαν στο βωμό του καθήκοντος, αφήνοντας τη θυσία τους παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές πυροσβεστών. Δεν ξεχνάμε το χρέος που έχουμε απέναντί τους και στις οικογένειές τους.

Οι Τρεις Παίδες γεννήθηκαν στην πόλη των Ιεροσολύμων στις αρχές του 6ου π.Χ. αι. κατάγονταν από βασιλική οικογένεια. Το 605 π.Χ. ο βασιλιάς Ναβουχοδονόσορ κυριεύει την πόλη των Ιεροσολύμων λεηλατώντας και αιχμαλωτίζοντας πολλά παιδιά Εβραίων. Μεταξύ των αιχμαλώτων και οι Τρεις Παίδες που ήταν τότε σε ηλικία 8-10 ετών μαζί με τον φίλο τους, τον Δανιήλ τον μετέπειτα Προφήτη και οι οποίοι μεταφέρονται στη Βαβυλώνα. Εκεί ο Δανιήλ μετά την εξήγηση του ενυπνίου του Ναβουχοδονόσορ κερδίζει την εμπιστοσύνη του και διορίζεται Γενικός Επίτροπος των επαρχιών. Μετά από παράκληση του οι Τρεις Παίδες λαμβάνουν σημαντικά αξιώματα στη Δημόσια Διοίκηση της Βαβυλώνας. Το 579 π.Χ.4 κατά τα ήθη των ειδωλολατρών βασιλέων ο Ναβουχοδονόσορ κατασκεύασε μια εικόνα δική του χρυσή. Στα Αποκαλυπτήρια της εικόνας προσκλήθηκαν να παραστούν όλοι οι Αξιωματούχοι, Στρατηγοί και Τοπικοί Άρχοντες του Κράτους. Το πρόγραμμα περιλάμβανε προσκύνηση της εικόνας από τους προσκεκλημένους μόλις ηχούσε η σάλπιγγα. Οι παραβάτες θα ρίπτονται σε μια κάμινο πυρωμένη. Οι τρεις παίδες (πιστοί Ιουδαίοι) αρνήθηκαν να προσκυνήσουν, τηρώντας τον Θείο Νόμο που πρόσταζε : "ου ποιήσεις εαυτόν είδωλον ,ουδέ παντός ομοίωμα ,όσα εν τω Ουρανό και όσα εν τη γη κάτω και όσα εν τοις υδασι τοις υποκάτω της γης. Ου προσκυνήσεις αυτοις ,ουδέ μη λατρεύσεις αυτής". Το γεγονός κατήγγειλαν στο βασιλιά ο οποίος διέταξε να εμφανιστούν ενώπιόν του οι τρεις παίδες ώστε να απολογηθούν. Οι ευσεβείς νέοι δεν αρνήθηκαν την καταγγελία. Οργισμένος από την απάντηση τους ο Ναβουχοδονόσορ είπε να δυναμώσουν τη φλόγα στην κάμινο και να ρίξουν μέσα τους Τρεις Παίδες .Αυτοί τότε πρόθυμα από μόνοι τους γεμάτοι χαρά έπεσαν στην κάμινο , υμνούντες τον Θεό και περπατούσαν μέσα στο καμίνι χωρίς να τους αγγίζει καθόλου η φωτιά. Αντίθετα οι φλόγες έκαψαν τους υπηρέτες που προσπαθούσαν να υπερπυρώσουν την κάμινο. Όταν είδε το θαύμα ο Ναβουχοδονόσορ γεμάτος θαυμασμό πλησίασε προς την κάμινο και διέκρινε μέσα τέσσερις άνδρες. Ταπεινωμένος τους κάλεσε να βγούνε έξω. Ήταν ακέραιοι χωρίς να έχει φλογιστεί ούτε μια τρίχα από το κεφάλι τους. Ρώτησε ο βασιλιάς για τον τέταρτο άνδρα που είχε δει, οι Τρεις Παίδες του αποκρίθηκαν ότι ήταν Άγγελος του Θεού ο οποίος τους προστάτευε. Ο βασιλιάς έσκυψε ευλαβικά μπροστά τους και ξεχνώντας την ειδωλολατρική του πίστη διακήρυξε ότι : « Ουκ εστί Θεός έτερος, όστις δυναθήσεται ρύσοισθαι ούτως ».

Οι πυροσβέστες προστατεύονται από τα φτερά των αγγέλων για την
αποτελεσματική αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών.

Οι Τρεις Παίδες αναγνωρίζονται ως προστάτες Άγιοι του Πυροσβεστικού Σώματος και καθιερώνεται ως η επίσημη ημέρα δοξολογίας και εορτασμού του Πυροσβεστικού Σώματος. To Πυροσβεστικό Σώμα τιμά και γιορτάζει κάθε χρόνο 17 Δεκεμβρίου.

Εύχομαι ο Θεός να τους προστατεύει και να τους βοηθάει να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις προκλήσεις των καιρών και στις προσδοκίες των πολιτών.