Ε.Υ.Π.Σ.Π.Β.Α.

Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Κυριακή, 29 Ιούλιος 2012 00:00

Ένας πυροσβέστης στο Ράλλυ Ακρόπολις

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Ένας πυροσβέστης στο Ράλλυ Ακρόπολις Ένας πυροσβέστης στο Ράλλυ Ακρόπολις

Η συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος στο Ράλλυ Ακρόπολις είναι κάθε χρόνο πολύ σημαντική ως προς την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του αγώνα. Όμως τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα από το 2006, η εκπροσώπησή της υφίσταται και σε καθαρά αγωνιστικό πλαίσιο, αφού ο εθελοντής πυροσβέστης Γιάννης Ζούνης, συμμετέχει ανελλιπώς από εκείνη τη χρονιά, στο Ράλλυ Ακρόπολις.

Από το 2006, όταν έδωσε για πρώτη φορά το παρών, αποτελεί τον... πυροσβέστη του Ράλι Ακρόπολις. Ο λόγος για τον Γιάννη Ζούνη, ο οποίος έχει τρέξει με δυο συνοδηγούς μέχρι τώρα με MG ZR και με Subaru Impreza WRX STI, που θα το χρησιμοποιήσει και φέτος. Ο 38χρονος οδηγός έχει το βαθμό του Αρχιπυροσβέστη και μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα του εθνικού μας αγώνα για το ντεμπούτο του και τον τρόπο με τον οποίο συνδυάζει την Πυροσβεστική και τα Ράλι.

 

Αναλυτικά η συνέντευξή του:

Καταρχάς, μίλησέ μας για τη σχέση σου με το Πυροσβεστικό Σώμα, για το ρόλο σου σε αυτό και για την αρχή της εμπλοκής σου.

Είμαι εθελοντής πυροσβέστης από το 1997 και έχω τον τιμητικό βαθμό του Αρχιπυροσβέστη, αφού όλοι οι εθελοντές έχουμε τιμητικό βαθμό. Το 2006 ζήτησα την άδεια από τον τότε Αρχηγό να αποτελέσω επίσημη συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος στους αγώνες και μου την έδωσε. Από τότε συμμετέχω σαν επίσημη συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος.

Μέχρι τότε δεν το είχα κάνει, αν και είχα την ιδιότητα, αλλά ήταν μια ιδέα που την πήρα περισσότερο βλέποντας την Ελληνική Αστυνομία που είχε ομάδα κι έτσι προχώρησα στην υλοποίησή της. Ενώ ήταν δειλά τα πρώτα βήματα, τώρα μου δίνει χαρά ότι οπουδήποτε κατά τη διάρκεια οργάνωσης οποιουδήποτε αγώνα υπάρχει πυροσβέστης, έχουμε ένα fun club και αυτό είναι κάτι που δίνουμε και μας δίνει χαρά.

 

Η Πυροσβεστική και τα Ράλι είναι τα δυο σου χόμπι...

Ο καθένας ξεκινάει στην Πυροσβεστική σαν εθελοντής, από το δικό του πρόβλημα. Εγώ με μια μεγάλη ομάδα παιδιών στην Πεντέλη, έχοντας «καεί» πολλές φορές από τις πυρκαγιές, αποφασίσαμε να κάνουμε το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πεντέλης και ενταχθήκαμε στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Στη συνέχεια, όμως, είδαμε ότι δεν ήμασταν μόνο για φωτιές. Το 1999 συμμετείχα σε διασώσεις, στους μεγάλους σεισμούς. Με τα χρόνια κατάλαβα ότι μπορώ να διαθέτω κάποιο χρόνο και να τον περνάω δημιουργικά, όχι απλά να τον διαθέσω, αλλά να με γεμίσει κιόλας. Κάπως έτσι νομίζω ότι είναι και τα Ράλι για εμένα. Το αυτοκίνητο και η ταχύτητα μου άρεσαν από όταν ήμουν μικρός.

Παρακολουθούσα Ράλι, μάλιστα το Ράλι Ακρόπολις περνούσε από την Πεντέλη κι έλεγα πως μια μέρα θα το κάνω κι εγώ αυτό. Νομίζω ότι και τώρα όποιο παιδί βλέπει τους αγώνες μπορεί να το κάνει. Είναι πολύ πιο δύσκολο και πολύ πιο επικίνδυνο να συμμετέχει κάποιος σε κόντρες, που δεν έχουν και κάποιους κανόνες και μέτρα ασφαλείας ως «παιχνίδι», αν μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε έτσι, ενώ βέβαια υπάρχει και το «game over», αν γίνει κάποιο ατύχημα ή συλληφθούν όλοι.

Οπότε θεωρώ ότι οι αγώνες είναι μια ασφαλής ευχαρίστηση για τους λάτρεις της ταχύτητας. Στη χώρα μας υπάρχει μεγαλύτερη προβολή στα Ράλι και όχι τόσο στους αγώνες πίστας, όπως σε άλλες χώρες. Εμένα μου αρέσει περισσότερο το χώμα, που είναι κάτι ξεχωριστό που διαθέτει η χώρα μας και γι' αυτό νομίζω ότι διατηρεί μια θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι ο εθνικός μας αγώνας.

 

Τι σημαίνει για εσένα το Ράλι Ακρόπολις;

Το Ράλι Ακρόπολις θεωρώ πως, σε μια χώρα που δε διαθέτει αυτοκινητοβιομηχανία και έχει κάποια πολύ ωραία τοπία, ορεινές διαδρομές, προβάλλει πολύ τη χώρα μας, τον τουρισμό, τη φιλοξενία και ταυτόχρονα είναι κάτι που βοηθάει και για τη φύλαξη των δασών την υπόλοιπη χρονιά.

Επειδή τυχαίνει το Ράλι Ακρόπολις να είναι πάντα στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου, διορθώνει κάποιους χωματόδρομους που πριν περάσει από εκεί ήταν σχεδόν απροσπέλαστοι, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι να μπορεί αυτούς τους δρόμους να τους χρησιμοποιήσει η Πυροσβεστική για τη φύλαξη των δασών.

Πολλές φορές το Ράλι Ακρόπολις έχει αντιμετωπίσει προβλήματα από οικολόγους που ξεσηκώνονται για να σταματήσουν μια ειδική διαδρομή σε κάποιες περιοχές που θεωρούν ότι είναι προστατευόμενες. Αυτοί δε σκέφτονται, όμως, ότι αυτές οι περιοχές είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο μη έχοντας ένα δρόμο να διαβεί το Πυροσβεστικό Όχημα το καλοκαίρι, παρά τη μια ημέρα που θα περάσει το Ακρόπολις.

Γιατί δε μιλάμε για τρεις ημέρες, αφού από την κάθε περιοχή θα περάσει μια ημέρα. Μπορεί να κάνει υπομονή μια περιοχή για μια ημέρα και να περάσει ο αγώνας και την επόμενη χρονιά θα πρέπει οι περιοχές να ζητούν και να δίνουν κίνητρο, ώστε να περάσει ο αγώνας, παρά να δημιουργούν εμπόδια. Είναι αδιανόητο ότι δεν το γνωρίζουν οι τοπικοί άρχοντες στην Ελλάδα.

 

Η συγκυρία είναι πολύ δύσκολη για τη χώρα, παρόλα αυτά ο αγώνας θα γίνει κι εσείς θα βρεθείτε στην εκκίνηση. Πόσο πιο δύσκολο ήταν το εγχείρημα, σε σχέση με άλλες χρονιές;

Καταρχήν θεωρώ ότι ήταν σίγουρα μια δύσκολη χρονιά και προκαταβολικά, μπράβο στο Ράλι Ακρόπολις που κρατάει ψηλά την ελληνική σημαία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι. Σίγουρα, αν δεν είχαμε την περσινή προετοιμασία, θα ήταν δυσκολότερη η συμμετοχή φέτος. Επειδή πέρυσι δεν έγιναν μεγάλοι αγώνες μετά το Ακρόπολις, λίγο έως πολύ το αυτοκίνητο ήταν έτοιμο, με μια μικρή συντήρηση ετοιμάστηκε γι' αυτό.

Φυσικά, η παρουσία μας στον αγώνα οφείλεται και στην υποστήριξη που έχω από τη Lourbas Motorsport, τα ελαστικά Hankook, τα λιπαντικά Repsol και φυσικά το Πυροσβεστικό Σώμα, που στηρίζει την ομάδα και σίγουρα με την παρουσία του, στηρίζει το Ακρόπολις».

 

Ταυτότητα:

Επώνυμο: Ζούνης
Όνομα: Ιωάννης
Ημ. Γέννησης: 6/3/1974
Τόπος Γέννησης: Αθήνα
Οικ. κατάσταση: Παντρεμένος

 

Συμμετοχές:

1η Συμμετοχή: Ράλι Μαύρο Ρόδο 2001, με Fiat Cinquecento
Συμμετοχές στο Ράλι Ακρόπολις: 5
2006: Με MG ZR (1400) και συνοδηγό το Σπύρο Δεμερτζή
2007: Με MG ZR (1400) και συνοδηγό το Σπύρο Δεμερτζή
2008: Με MG ZR (1600) και συνοδηγό το Σπύρο Δεμερτζή
2009: Με MG ZR (1600) και συνοδηγό το Σπύρο Δεμερτζή
2011: Με Subaru Impreza WRX STI και συνοδηγό το Μιχάλη Πατρικούση

Ομάδα: Ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα
Συνοδηγός: Μιχάλης Πατρικούσης
Αυτοκίνητο: Subaru Impreza WRX STI
Τεχνική Υποστήριξη: Lourbas Motorsport
Υπεύθυνος Ομάδας: Κώστας Λούρμπας
Χορηγοί: Πυροσβεστικό Σώμα, Ελαστικά Hankook, Repsol, Αναψυκτικά ΕΨΑ.

 

Πηγή των πληροφοριών αλλά και του φωτογραφικού υλικού: http://www.fireservice.gr , http://www.gazzetta.gr , http://www.woop.gr , http://news247.gr, 

 

Το συγκεκριμένο άρθρο είναι αναδημοσίευση από: http://www.emergencyservices.gr

Πολυμέσα

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια

ΧΟΡΗΓΙΕΣ...

  • Ευχαριστήριο Προς Τους Χορηγούς
    EΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥΔ/νση: 1ο χλμ Μυτιλήνης-Θερμής (Πυροσβεστική Υπηρεσία Μυτιλήνης), ΤΚ81100, Μυτιλήνη - ΛέσβοςΤηλ. 2251400355, Φαξ: 2251400355, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., website: www.eypspba.gr,Τηλ: Προέδρου 6974116960   Τηλ. Γραμματέα 6948806954            …

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ...

  • Προσφορά από το Μικροβιολογικό Εργαστήριο ΚΑΝΤΑΡΤΖΗ ΦΕΒΡΩΝΙΑ
    Προσφορά από το Μικροβιολογικό Εργαστήριο ΚΑΝΤΑΡΤΖΗ ΦΕΒΡΩΝΙΑ Ημερομηνία:02/12/2022Προς : ΈνωσηΥπαλήλλων Πυροσβεστικού σώματος Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Θέμα: ΠροσφοράΑξιότιμοι κύριοι, Με την παρούσα επιστολή και στα πλαίσια της καλής μας θέλησης, θα θέλαμε να παραθέσουμε την προσφορά μας στο δυναμικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας του…

ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕΛΩΝ...