Ε.Υ.Π.Σ.Π.Β.Α.

Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Σάββατο, 16 Ιούνιος 2018 00:43

Ληγμένα κράνη και παλιός εξοπλισμός για τους πυροσβέστες.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Σχεδόν ενάμιση μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου οι πυροσβέστες βρίσκονται ακόμα αντιμέτωποι με μια σειρά από πρακτικά προβλήματα που αφορούν στην ασφάλεια τους όταν επιχειρούν στο έργο της κατάσβεσης είτε στον αστικό ιστό είτε σε δάσος.

Οι μάχιμοι πυροσβέστες στα πεζοπόρα τμήματα που συμμετέχουν στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών αλλά και οι συνάδερφοι τους που έχουν στην κύρια ευθύνη τους τις αστικές πυρκαγιές, έχουν να παραλάβουν ολοκληρωμένο σετ με εξοπλισμό αντιπυρικής προστασίας, από το 2008 σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει στην karfitsa, o Ιωάννης Τσιλίκας, αρχιπυροσβέστης, μέλος το Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ και της Ε.Υ.Π.Σ.Π.Α. Ο ίδιος έχει κράνος 23 ετών! το οποίο έχει λήξει. «Το επιχειρησιακό κράνος αστικού τύπου –ασημί- που έχω στη διάθεση μου είναι από το 1995. Έχω κάνει γραπτή αναφορά κι έχω διαμαρτυρηθεί έντονα προφορικώς αμέτρητες φορές κι ακόμη χρησιμοποιώ ληγμένο κράνος για να σώσω τον συμπολίτη μου»,

Ο κ Τσιλίκας εξηγεί ότι «πολλά από τα δασικού τύπου κράνη κόκκινου χρώματος, που χρησιμοποιούν τα πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής, λόγω της πολύ συχνής χρήσης και της συχνής επαφής με ακραίες θερμοκρασίες στο πεδίο της φωτιάς, έχουν ξεφλουδίσει και χρειάζονται άμεση αντικατάσταση αλλά δυστυχώς δεν αντικαθίστανται». Μάλιστα όπως αναφέρει σε πολλές περιπτώσεις «ο πυροσβέστης πληρώνει συχνά αυτές τις επισκευές στα εξαρτήματα του εξοπλισμού του από την τσέπη του».

Πιο εύκολα γίνεται ΕΔΕ παρά αντικατάσταση εξοπλισμού

Στην πυροσβεστική υπηρεσία ακόμη και αν γίνει αίτημα για να αντικατασταθεί μέρος του εξοπλισμού κάποιου πυροσβέστη, αυτό χρειάζεται να περάσει από πολλά στάδια για να εγκριθεί. Όταν ο πυροσβέστης ζητήσει αντικατάσταση φθαρμένου ή κατεστραμένου εξοπλισμού, θα γίνει έρευνα από την υπηρεσία, ακόμα και Ε.Δ.Ε προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες καταστροφής και να κριθεί αν θα αντικατασταθεί ο συγκεκριμένος εξοπλισμός. Αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία υπάρχει πιθανότητα να εγκριθεί το αίτημα για αντικατάσταση. «Ο χρόνος που θα μεσολαβήσει όμως θα είναι μεγάλος με αποτέλεσμα ο συνάδελφος να αναγκαστεί αγοράζει με δικά του χρήματα ότι χρειάζεται για να μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του» αναφέρει ο κ Τσιλίκας

Ο ίδιος εξηγεί ότι έχουν γίνει αποσπασματικές προμήθειες πυροσβεστικών στολών τόσο κατά την περυσινή χρονιά όσο και φέτος άλλα όχι σε όλους τους πυροσβέστες. Επίσης αναφέρει ότι καινούργιο κράνος πήραν μόνο οι πυροσβέστες στα αεροδρόμια της χώρας – με χορηγία της μισθώτριας εταιρείας. «Αυτοί οι συνάδελφοι σώθηκαν οι υπόλοιποι τι θα φοράνε;» αναρωτιέται ο κ Τσιλίκας. «Δεν μπορούμε να βασιστούμε στην αξιοπιστία ενός εξοπλισμού που χορηγήθηκε πέρυσι κι εφέτος καθώς είναι μόνο ρούχα και αυτά δεν επαρκούν», τόνισε ο Χαράλαμπος Αμανατίδης, πυρονόμος Γεν Γραμμ. Της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι αποσπασμένοι πυροσβέστες στους πυροσβεστικούς σταθμούς των αεροδρομίων της δεν θα συμμετέχουν στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών φέτος μετά από σχετική απόφαση που τέθηκε σε ισχύ από την πρώτη Ιανουαρίου 2018.

«Τα υποδήματα με πυροσβεστικές προδιαγραφές είναι ελάχιστα και αναγκαζόμαστε να προσεγγίζουμε τις πυρκαγιές με άρβυλα του ελληνικού στρατού τα οποία δεν είναι κατάλληλα καθώς είναι κατασκευασμένα για χώμα και όχι για υψηλές θερμοκρασίες. Στις φωτιές φοράμε και τα παλιά ειδικού τύπου παπούτσια που προμηθευτήκαμε πριν από μια δεκαετία από την υπηρεσία μας και φυσικά έχουν καταστραφεί», εξηγεί ο Τσιλίκας. «Το Πυροσβεστικό Σώμα λειτουργεί με το φιλότιμο των συναδέλφων», αναφέρει ο κ Αμανατίδης

Δεν έχουν ούτε μάσκες καπνού

Πριν από οκτώ χρόνια η πυροσβεστική υπηρεσία χορήγησε στο δυναμικό της, μάσκες καπνού για να μπορούν οι πυροσβέστες να αναπνέουν όταν πηγαίνουν σε κατάσβεση φωτιάς σε δασική έκταση που συνήθως έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο ασφυξίας από τους πυκνούς καπνούς. Όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές πυροσβέστες αποκαλύφτηκε πως αυτές οι μάσκες ήταν ληγμένες. «Μέσα σε λίγες ημέρες, «βαφτίστηκαν» εκπαιδευτικές και μας απαγορεύτηκε να τις χρησιμοποιήσουμε στις πυρκαγιές, ωστόσο δεν αντιστάθηκαν ποτέ με άλλες και μέχρι σήμερα δεν έχουμε μάσκες τέτοιου τύπου από τη υπηρεσία μας» αναφέρει ο κ Τσιλίκας.

Στις αστικές πυρκαγιές η κατάσβεση γίνεται με μάσκες ατμοσφαιρικού αέρα που ευτυχώς υπάρχουν στα πυροσβεστικά αυτοκίνητα. Όπως λένε οι πυροσβέστες, το Υπουργείο περιμένει από ιδιώτες να κάνουν δωρεές, κράνη και στολές και επικαλείται συνέχεια την οικονομική κρίση.

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια

ΧΟΡΗΓΙΕΣ...

  • Εμφανίσεις της Ομάδας Μπάσκετ του Π.Σ.
    Εμφανίσεις της Ομάδας Μπάσκετ του Π.Σ. Ευχαριστούμε την εταιρεία ΙΚΤΕΟ Μυτιλήνης Ασβεστάς ΑΕ , για την υποστήριξή της, η οποία ανέλαβε το κόστος δημιουργίας των εμφανίσεων της ομάδας καλαθοσφαίρισης (basket) της Λέσβου που εκπροσώπησε το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος στο 2ο Τουρνουά Μπάσκετ…

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ...

ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕΛΩΝ...