Αριθ.Πρωτ. 12
Μυτιλήνη 22-02-2021
Προς:
Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκο Χαρδαλιά
Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Παπαγεωργίου
Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο κ. Στέφανο Κολοκούρη
Συντονιστή Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης Υποστράτηγο κ. Ιωάννη Σταμούλη
Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Κώστα Μουτζούρη
Διοικητή ΠΕ.ΠΥ.Δ. Βορείου Αιγαίου Αρχιπύραρχο κ. Χριστόφορο Μπόκα
Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ
Μέλη της Ένωσης
ΑΙΤΗΜΑ
Θέμα: «Αίτημα δημιουργίας Ε.Μ.Α.Κ στο Αιγαίο»
Αξιότιμοι κύριοι,
Παρά τον πολυσύνθετο ρόλο και την πολυδιάστατη αποστολή του Πυροσβεστικού Σώματος, τα τελευταία χρόνια δίνεται βαρύτητα αποκλειστικά στη δασοπυρόσβεση. Ιδιαίτερα κατά την αντιπυρική περίοδο, ο αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς δημιουργεί την αναγκαιότητα ενίσχυσης του δυναμικού κάθε περιοχής για την πρόληψη και την αντιμετώπιση αντίστοιχων συμβάντων. Για το λόγο αυτό, λειτουργεί ο θεσμός των εποχικών πυροσβεστών και επιπλέον, συγκεκριμένα στο Βόρειο Αιγαίο, λειτουργούν από το 2001 αερομεταφερόμενα πεζοπόρα τμήματα σε Λέσβο, Σάμο και Χίο. Επιπρόσθετα, ιδρύθηκε και λειτούργησε κατά την αντιπυρική περίοδο του 2020 αερομεταφερόμενο πεζοπόρο τμήμα Αιγαίου, δυναμικότητας 40 ατόμων, με έδρα τη Σάμο.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, σημαντικά γεγονότα ανατρέπουν τα μέχρι τώρα δεδομένα και καθιστούν επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης πρόσθετων λύσεων.
Συγκεκριμένα:
• Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής δεν εξαιρούν την περιοχή του Αιγαίου Πελάγους: έντονες βροχοπτώσεις που έχουν ως αποτέλεσμα πλημμυρικά φαινόμενα, σφοδρές χιονοπτώσεις αλλά και πολύ συχνά θυελλώδεις άνεμοι θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών.
• Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονη σεισμική δραστηριότητα στο χώρο του Αιγαίου ( Λέσβος και Κως – 2017, Σάμος 2020) με αποτέλεσμα μεγάλες υλικές καταστροφές αλλά δυστυχώς και ανθρώπινες απώλειες.
• Το μεταναστευτικό και τα προβλήματα, τα οποία κατά καιρούς προκύπτουν από αυτό, δημιουργούν μεγαλύτερες και άμεσες ανάγκες.
• Τα περιστατικά απεγκλωβισμών ή/και διασώσεων ημεδαπών και αλλοδαπών σε ορεινούς όγκους ή ακόμη και έρημα νησιά ή βραχονησίδες έχουν αυξηθεί ανησυχητικά.
Από όλα τα παραπάνω προκύπτει η αναγκαιότητα μιας δομής, η οποία θα ενισχύσει το δυναμικό των νησιών του Αιγαίου με εξειδικευμένο προσωπικό και εξοπλισμό και θα συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων και καταστάσεων και κυρίως στην προστασία του υπέρτατου αγαθού – της ανθρώπινης ζωής.
Για το λόγο αυτό ζητούμε την ίδρυση ΕΜΑΚ Αιγαίου, με τομέα ευθύνης όλα τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, από τη Λήμνο έως το Καστελλόριζο, πλην της Κρήτης στην οποία λειτουργεί αντίστοιχη δομή.
Προτείνεται ως έδρα το νησί της Σάμου, λόγω της εκεί έδρας του Συντονιστή Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, της γεωγραφικής θέσης του νησιού, αλλά και λόγω της ύπαρξης εγκαταστάσεων για τη στέγαση της συγκεκριμένης δομής.
Απευθυνόμαστε στο υψηλό αίσθημα ευθύνης, που θεωρούμε δεδομένο πως αποτελεί γνώμονα των αποφάσεών σας, και ελπίζουμε το αίτημά μας να εισακουστεί.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
Με Εκτίμηση
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΑΛΕΛΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ