Ε.Υ.Π.Σ.Π.Β.Α.

Email:

eypspba@gmail.com

Τηλ:

(+30) 2251400355

Πεσόντες Πυροσβέστες

Στη μακρόχρονη ιστορία του Πυροσβεστικού Σώματος, ένας μακρύς, δυστυχώς, κατάλογος συναδέλφων που έχουν χάσει τη ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας, έχει «σημαδέψει» την επιτυχή πορεία του σε όλους τους τομείς δράσης του.

Από το 1911 έως σήμερα, 66 συνάδελφοί μας – 30 εκ των οποίων χάθηκαν κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών μετά την ανάληψη της δασοπυρόσβεσης από το Π.Σ το 1998 – δεν επέστρεψαν από το πεδίο της μάχης, έδωσαν τη ζωή τους θυσία στον βωμό του καθήκοντος της προστασίας της ζωής και της περιουσίας των συνανθρώπων μας. Ευχόμαστε να είναι οι τελευταίοι που χάνουν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

Προς τιμήν αυτών των ηρώων, ως ελάχιστο δείγμα τιμής και ευγνωμοσύνης όλων μας, στους προαύλιους χώρους του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.) στο Χαλάνδρι Αττικής, καθώς και του Γραφείου Συντονιστή Επιχειρήσεων, στη Θεσσαλονίκη, στέκει “Ηρώο Πεσόντων Πυροσβεστών”. Πλέον και σε άλλα μέρη της Ελλάδος.

Ηρώο Πεσόντων Πυροσβεστών Αττικής
Ηρώο Πεσόντων Πυροσβεστών Αττικής
Ηρώο Πεσόντων Πυροσβεστών Θεσσαλονίκης
Ηρώο Πεσόντων Πυροσβεστών Θεσσαλονίκης
Ηρώο Πεσόντων Πυροσβεστών Καλαμάτας
Ηρώο Πεσόντων Πυροσβεστών Καλαμάτας

Ένα ηρώο, όπου θα γονατίζουμε ευλαβικά οι ζώντες συνάδελφοί τους, αλλά και αυτοί που θα πάρουν τη θέση μας και θα δίνουμε την υπόσχεση ότι θα τηρήσουμε τα ιδανικά για χάρη εκείνων που θυσιάστηκαν.

Στο Βωμό του Καθήκοντος

Πυροσβέστης Πενταετούς Υποχρέωσης Παπαμάρκου Θωμάς

Γεννήθηκε το έτος 1968 στη Θεσσαλονίκη. Κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα το έτος 2001 ως Πυροσβέστης εποχικής απασχόλησης. Το έτος 2012 έλαβε την ιδιότητα του Πυροσβέστη Πενταετούς Υποχρέωσης. Ήταν έγγαμος με δύο (2) τέκνα και υπηρετούσε στον 2ο Π.Σ. Θεσσαλονίκης. Τις απογευματινές ώρες της 7ης Ιουλίου 2023, ως μέλος πληρώματος πυροσβεστικού οχήματος, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, έχασε τις αισθήσεις του και διακομίσθηκε με ασθενοφόρο στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Πυρονόμος Χρυσούλης Ματθαίος

Γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1978 στη Χίο και κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα τον Δεκέμβριο του 1999. Υπηρετούσε στο πεζοπόρο της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Βορείου Αιγαίου. Τις πρωινές ώρες της 12ης Ιουλίου 2021, κατά τη διαδικασία συσκευασίας σωλήνων και φύλαξης πυρκαγιάς, στην περιοχή Κατάβαση Χίου, αισθάνθηκε αδιαθεσία και διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ήταν έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.

Πυροσβέστης Πενταετούς Υποχρέωσης Μπούρας Κανέλλος

Γεννήθηκε το 1969 στη Μελβούρνη της Αυστραλίας και κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα αρχικά ως Εποχικός Πυροσβέστης το 2003, ενώ από το 2012 υπηρετούσε ως Πυροσβέστης Πενταετούς Υποχρέωσης στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κυπαρισσίας. Ήταν έγγαμος με τρία (3) τέκνα. Απεβίωσε τις βραδινές ώρες της 18ης Ιουνίου 2021 επιστρέφοντας από δασική περιπολία όταν παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα.

Ανθυποπυραγός Ζαφειρόπουλος Ιωάννης

O Ανθυποπυραγός Ζαφειρόπουλος Ιωάννης γεννήθηκε το 1975, στην Κολωνία Γερμανίας. Κατατάχτηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα το 2001, έλαβε στο βαθμό του Αρχιπυροσβέστη το 2016 και προήχθη στο βαθμό του Ανθυποπυραγού το έτος 2021. Την 1η Φεβρουαρίου 2021, κατά την εκτέλεση περιπολίας για παροχή βοηθείας στον Απαλό Έβρου και ενώ βρισκόταν εκτός του πυροσβεστικού οχήματος, παρασύρθηκε από όγκο νερών και αφού εντοπίστηκε, μεταφέρθηκε στο Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Υπηρετούσε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αλεξανδρούπολης και ήταν πατέρας τριών τέκνων.

Πυροσβέστης Πενταετούς Υποχρέωσης Δεσποτόπουλος Γεώργιος

Γεννήθηκε το 1980 στον Βόλο. Υπηρέτησε στο Πυροσβεστικό Σώμα ως Πυροσβέστης εποχικής απασχόλησης από το έτος 2007 έως και το 2019 και έλαβε την ιδιότητα του Πυροσβέστη Πενταετούς Υποχρέωσης το έτος 2020. Στις 23 Σεπτεμβρίου 2020, κατά τη διάρκεια πλύσης οδοστρώματος, στις εργατικές κατοικίες Αλμυρού Βόλου, έχασε τις αισθήσεις του και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Υπηρετούσε στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Δρυμώνα της Π.Υ. Βόλου και ήταν άγαμος.

Εθελοντής Αρχιπυροσβέστης Πλεξίδας Παναγιώτης

Γεννήθηκε το έτος 1993 στο Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας απέκτησε την ιδιότητα του Εθελοντή Πυροσβέστη το έτος 2011 και προήχθη στο βαθμό του Εθελοντή Αρχιπυροσβέστη το έτος 2020. Στις 06 Σεπτεμβρίου 2020, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς στη θέση Χαραυγή της Τ.Κ. Καινούργιου του Δήμου Αγρινίου, ένιωσε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ήταν άγαμος και κατά την διάρκεια της θητείας του Υπηρέτησε στην Π.Υ. Αγρινίου και στον Εθελοντικό Πυροσβεστικό Σταθμό Β΄ Τάξης Παραβόλας του Δήμου Αγρινίου.

Πυρονόμος Τσαλής Δημήτριος

Γεννήθηκε στη Ροδόπολη Σερρών το 1974 και κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα το 2001. Αποφοίτησε από την Σχολή Αρχιπυροσβεστών με το βαθμό του Αρχιπυροσβέστη το έτος 2008 και προήχθη στο βαθμό του Πυρονόμου το έτος 2017. Έχασε τη ζωή του την 01 Μαρτίου 2019, κατά την διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Ήταν έγγαμος, πατέρας δύο τέκνων και υπηρετούσε στον 2ο Πυροσβεστικό Σταθμό Θεσσαλονίκης.

Πυρονόμος (13915) Σάββαρης Σάββας

Γεννήθηκε το 1974 στα Κάτω Πορόια Σερρών. Κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα το 1999 ως δόκιμος Πυροσβέστης και υπηρέτησε στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σιδηροκάστρου. Έχασε τη ζωή του, στις 28 Σεπτεμβρίου 2018, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε καλαμιώνα, στην περιοχή Λιμνοχώρι του δήμου Ηράκλειας στο νομό Σερρών. Ήταν έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.

Δόκιμος Ανθυποπυραγός Μουζακίτης Αριστείδης

Γεννήθηκε το 1984 στην Κέρκυρα και ήταν άγαμος Στο Πυροσβεστικό Σώμα εργαζόταν από το 2012 ως Πυροσβέστης Πενταετούς Υποχρέωσης, κατατάχθηκε το 2014 ως μόνιμος Πυροσβέστης και εισήχθη στη Σχολή Ανθυποπυραγών τον Σεπτέμβριο του 2015. Έχασε τη ζωή του στις 17 Ιουλίου 2017 στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, στο οποίο νοσηλευόταν από τις 13 Ιουλίου 2017, λόγω σοβαρού τραυματισμού που υπέστη κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή Άγιοι Απόστολοι στο Ζευγολατιό Κορινθίας.

Πυροσβέστης Πενταετούς Υποχρέωσης Πάνος Ευάγγελος

Γεννήθηκε το 1967 στα Κουμπουριανά Καρδίτσας. Στο Πυροσβεστικό Σώμα εργαζόταν από το 1998 ως εποχικός πυροσβέστης, ενώ το 2012 προσελήφθη ως Πυροσβέστης Πενταετούς Υποχρέωσης. Έχασε τη ζωή του την ώρα του καθήκοντος, στις 14 Αυγούστου του 2016, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης σε δασική περιοχή στο Παρόριο Βοιωτίας. Ο άτυχος Πυροσβέστης αισθάνθηκε αδιαθεσία, μεταφέρθηκε άμεσα στο Νοσοκομείο της Λιβαδειάς όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ήταν άγαμος, ενώ κατά την διάρκεια της θητείας του υπηρετούσε στο Π.Κ. Αμφίκλειας.

Πυρονόμος Παπαφιλόπουλος Φώτιος

Γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα. Στο Πυροσβεστικό Σώμα κατατάχθηκε το 1999, ενώ το 2002 αποφοίτησε από την Πυροσβεστική Ακαδημία με το βαθμό του Αρχιπυροσβέστη. Κατά τη διάρκεια της θητείας του υπηρέτησε σε Υπηρεσίες της Αττικής. Ο άτυχος Υπαξιωματικός, έχασε τη ζωή του ενώ βρισκόταν εν υπηρεσία στις 13 Αυγούστου του 2016. Ήταν άγαμος και τα τελευταία χρόνια υπηρετούσε στον 5ο Π.Σ. Αθηνών.

Πυροσβέστης Πενταετούς Υποχρέωσης Κιτσούκης Αναστάσιος

Γεννήθηκε το 1985 στα Γιαννιτσά Πέλλας. Κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα το 2016 ως Πυροσβέστης Πενταετούς Υποχρέωσης, στο Παράρτημα της Πυροσβεστικής Ακαδημίας στα Βίλια Αττικής. Δεν αποφοίτησε, αφού κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, στις 31 Μαΐου, αισθάνθηκε αδιαθεσία, μεταφέρθηκε άμεσα στο Θριάσιο Νοσοκομείο όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ήταν άγαμος.

Αρχιπυροσβέστης Μάντζιος Ματθαίος

Γεννήθηκε το 1981, κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα το 2007, ενώ το 2009 αποφοίτησε από την Πυροσβεστική Ακαδημία με το βαθμό του Αρχιπυροσβέστη. Ο άτυχος Υπαξιωματικός έχασε τη ζωή του στην προσπάθειά του να διασώσει μια γυναίκα 44 ετών, η οποία είχε εγκλωβιστεί σε διαμέρισμα δευτέρου ορόφου πολυκατοικίας, ενώ είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά σε ισόγειο κατάστημα υδραυλικών την 12η Σεπτεμβρίου 2014 στο Παλαιό Φάληρο Αττικής. Ήταν άγαμος και το τελευταίο διάστημα υπηρετούσε στον 5ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών.

Πυροσβέστης Πενταετούς Υποχρέωσης Παπαθεοδώρου Ηλίας

Γεννήθηκε το 1985 στο Κορωπί και εργαζόταν ως Εποχικός Πυροσβέστης από το 2003, ενώ το 2012 προσελήφθη από το Πυροσβεστικό Σώμα ως Πυροσβέστης Πενταετούς Υποχρέωσης. Ο άτυχος Πυροσβέστης, έχασε τη ζωή του στις 9 Ιουλίου 2013, όταν κατά τη διάρκεια περιπολίας με υπηρεσιακή μοτοσυκλέτα της ομάδας «Θησέας» του Π.Σ., τραυματίστηκε θανάσιμα σε τροχαίο δυστύχημα, στο 37ο χλμ της Λεωφόρου Αθηνών - Σουνίου. Ήταν άγαμος, ενώ κατά τη διάρκεια της θητείας του υπηρετούσε στην Π.Υ. Κορωπίου της Π.Δ.Π.Υ. Αττικής.

Πυροσβέστης Χαϊδάς Χρήστος

Γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα και κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα το 2008, με την ειδικότητα του οδηγού. Ο άτυχος Πυροσβέστης, στις 20 Ιουνίου 2012, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς στον Ασπρόπυργο Αττικής, ένιωσε αδιαθεσία, μεταφέρθηκε άμεσα στο Θριάσιο Νοσοκομείο, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ήταν άγαμος, ενώ κατά τη διάρκεια της θητείας του υπηρέτησε στο Β΄ Αθηνών και στην Π.Δ.Π.Υ. Αττικής.

Πυρονόμος Ευαγγέλου Νικόλαος

Γεννήθηκε το 1975, κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα το 1998, ενώ το 2009 αποφοίτησε από τη Σχολή Αρχιπυροσβεστών με το βαθμό του Αρχιπυροσβέστη. Ο άτυχος Υπαξιωματικός έχασε τη ζωή του , στις 19 Νοεμβρίου 2011, όταν το πυροσβεστικό όχημα, το οποίο οδηγούσε, ανετράπη σε χορτολιβαδική πυρκαγιά, στην περιοχή της Καλλιθέας, του Δήμου Πρεσπών, στο Νομό Φλώρινας . Ήταν έγγαμος , πατέρας δύο τέκνων, ενώ υπηρετούσε στην Π.Υ. Καστοριάς.

Αντιπύραρχος Κωνσταντίνος Καστρής

Γεννήθηκε το 1962, κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα το 1985, ενώ το 1991 αποφοίτησε από την Πυροσβεστική Ακαδημία με το βαθμό του Ανθυποπυραγού. Ο άτυχος Αξιωματικός έχασε τη ζωή του , στις 22 Αυγούστου 2011, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή Βαθύ του Δήμου Ανατολικής Μάνης στη Λακωνία. Ήταν έγγαμος και από το 1999 υπηρετούσε στην Π.Υ. Γυθείου.

Αρχιπυροσβέστης Γιαννοπουλάκης Κωνσταντίνος

Γεννήθηκε το 1965 και κατετάγη στο Πυροσβεστικό Σώμα το 1987, ενώ το 1994 μετετέθη στην Π.Υ. Ηρακλείου, όπου και παρέμεινε έως το θάνατό του. Ο άτυχος αρχιπυροσβέστης τραυματίστηκε σοβαρά όταν, στις 25 Μαρτίου 2011, το πυροσβεστικό όχημα, στο οποίο επέβαινε, ανετράπη στην περιοχή Άνω Αρχανών, στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ κατευθύνονταν για εξακρίβωση πυρκαγιάς εν υπαίθρω. Μετά από πολυήμερη νοσηλεία, δυστυχώς, εξέπνευσε στις 20 Αυγούστου 2011.

Εποχικός Πυροσβέστης Τσώκος Ιωάννης.

Γεννήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 1984 και ήταν άγαμος. Υπηρετούσε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Χαλκίδας , ενώ ήταν και μέλος της εθελοντικής ομάδας για την πρόληψη και καταστολή πυρκαγιών στο Δ.Δ. Μίστρου του Δήμου Διρφύων Νομού Ευβοίας όπου διέμενε. Έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς, στην περιοχή του Μίστρου της Εύβοιας, στις 26 Αυγούστου 2007, μαζί με το συνάδελφό του εποχικό πυρ/στη Γιαπλέ Δημήτριο.

Εποχικός Πυροσβέστης Γιαπλές Δημήτριος

Γεννήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 1982 και ήταν άγαμος. Υπηρετούσε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Χαλκίδας , ενώ ήταν και μέλος της εθελοντικής ομάδας για την πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών στο Δ.Δ. Θεολόγου του Δήμου Διρφύων Νομού Ευβοίας όπου διέμενε. Έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς, στην περιοχή του Μίστρου της Εύβοιας, στις 26 Αυγούστου 2007, μαζί με το συνάδελφό του εποχικό πυρ/στη Τσώκο Ιωάννη.

Εποχικός Πυροσβέστης Τζούμας Ανδρέας

Γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου1964, ήταν έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Υπηρετούσε στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κρεστένων. Έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς, στην περιοχή της Ζαχάρως Ηλείας, στις 24 Αυγούστου 2007, μαζί με τους συναδέλφους του εποχικούς πυρ/στες Δρακόπουλο Ιωάννη και Νιάρχο Αθανάσιο.

Εποχικός Πυροσβέστης Δρακόπουλος Ιωάννης

Γεννήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 1978 και ήταν άγαμος. Υπηρετούσε στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κρεστένων. Έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς, στην περιοχή της Ζαχάρως Ηλείας, στις 24 Αυγούστου 2007, μαζί με τους συναδέλφους του εποχικούς πυρ/στες, Νιάρχο Αθανάσιο και Τζούμα Ανδρέα.

Εποχικός Πυροσβέστης Νιάρχος Αθανάσιος

Γεννήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου1963 και ήταν έγγαμος. Υπηρετούσε στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κρεστένων. Έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς, στην περιοχή της Ζαχάρως Ηλείας, στις 24 Αυγούστου 2007, μαζί με τους συναδέλφους του εποχικούς πυρ/στες Δρακόπουλο Ιωάννη και Τζούμα Ανδρέα

Εποχικός Πυροσβέστης Δούνιας Κωνσταντίνος

Γεννήθηκε στις 5 Ιουνίου 1964, ήταν έγγαμος και πατέρας ενός παιδιού. Υπηρετούσε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Γυθείου. Έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς, στην περιοχή της Αρεόπολης Λακωνίας, στις 24 Αυγούστου 2007.

Εποχικός Πυροσβέστης Μαρκάκης Στυλιανός

Γεννήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1970 και ήταν άγαμος. Υπηρετούσε στο πεζοπόρο της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης. Έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς, στην περιοχή Δοξαρό του Δήμου Κουλούκωνα, του Νομού Ρεθύμνης, στις 11 Ιουλίου 2007, μαζί με τους συναδέλφους του εποχικούς πυρ/στες, Κορομηλά Νικήτα και Τζανάκη Ηρακλή.

Εποχικός Πυροσβέστης Τζανάκης Ηρακλής

Γεννήθηκε στις 21 Ιουλίου 1967 και ήταν άγαμος. Υπηρετούσε στο πεζοπόρο της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης. Έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς, στην περιοχή Δοξαρό του Δήμου Κουλούκωνα, του Νομού Ρεθύμνης, στις 11 Ιουλίου 2007, μαζί με τους συναδέλφους του εποχικούς πυρ/στες, Κορομηλά Νικήτα και Μαρκάκη Στυλιανό.

Εποχικός Πυροσβέστης Κορομηλάς Νικήτας

Γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 1973, ήταν έγγαμος και πατέρας ενός παιδιού. Υπηρετούσε στο πεζοπόρο της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης. Έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς, στην περιοχή Δοξαρό του Δήμου Κουλούκωνα, του Νομού Ρεθύμνης, στις 11 Ιουλίου 2007, μαζί με τους συναδέλφους του εποχικούς πυρ/στες,Μαρκάκη Στυλιανό και Τζανάκη Ηρακλή.

Επιπυραγός Φώτης Αναγνώπουλος

Γεννήθηκε το 1958, κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα το 1982, ήταν έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών, της Ειρήνης 13 ετών και του Γιάννη 6 ετών. Ο άτυχος Αξιωματικός τραματίστηκε θανάσιμα, στις 9 Αυγούστου 2005, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε ακατοίκητο κτίριο, όταν αποκολλήθηκε ένα μεγάλο κομμάτι από την προεξοχή της στέγης. Τα τελευταία χρόνια υπηρετούσε στην Π.Υ. Πύργου.

Πυρονόμος Κωστάκης Ιωάννης

Γεννήθηκε το 1963. Κατατάχθηκε στο Πυρ/κό Σώμα το 1987 και ήταν έγγαμος. Τραυματίστηκε θανάσιμα ενώ μετέβαινε σε συμβάν παροχής βοηθείας στις 28 Ιουνίου 2003. Τα τελευταία χρόνια υπηρετούσε Π.Υ Αγρινίου.

Εποχικός Πυροσβέστης Δημόπουλος Σπύρος

45 ετών Υπηρετούσε στην Π.Υ. Μακρακώμης, ήταν έγγαμος και πατέρας πέντε παιδιών. Στις 28 Ιουνίου 2001, έχασε τη ζωή του, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, κατά τη διάρκεια πλήρωσης της δεξαμενής καυσίμων πυροσβεστικού οχήματος μέσα στην Π.Υ. Μακρακώμης.

Πυροσβέστης (11725) Ιωάννης Κράγιας

Γεννήθηκε στη Λάρισα, το 1977. Κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα το Νοέμβριο του 1998, ήταν άγαμος και υπηρετούσε στο 2ο Π.Σ. Θεσσαλονίκης. Στις 12 Μαΐου 2001, έχασε τη ζωή του, κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε αποθήκη υφασμάτων, στην περιοχή των Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης.

Αντιπύραρχος (5494) Γκάτσος Ηλίας

Γεννήθηκε το 1952, στην Ασσέα Αρκαδίας. Κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα στις 15-7-1977. Υπηρέτησε στον Πειραιά, τους Γαργαλιάνους, την Τρίπολη και τελευταία στην Π.Υ. Σπάρτης, ως Διοικητής αυτής. Ήταν έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Ο τραυματισμός που υπέστη κατά την κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς στον Ταΰγετο, στις 14 Ιουνίου 2000, αποδείχθηκε μοιραίος. Στις 23 Ιουλίου, ύστερα από δοκιμασία 37 ημερών στη μονάδα εντατικής θεραπείας του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών, έχασε τελικά τη μάχη με το θάνατο.

Εποχικός Πυροσβέστης Καρβουνιάρης Σταύρος

Γεννήθηκε το 1968 στην Αγιά Λάρισας και ήταν άγαμος. Υπηρετούσε στην Π.Υ. Χίου. Έχασε τη ζωή του μαζί με την Εποχική Πυρ/στρια Ι. Τασοπούλου, στις 28 -7-1999, κατά την κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς στη Χίο. Σημειωτέον ότι στην ίδια πυρκαγιά, υπέστη σοβαρά εγκαύματα ο Ανθ/γός Άγγελος Μπαρμπαγιάννης.

Εποχική Πυροσβέστρια Τασοπούλου Ιωάννα

Γεννήθηκε το 1972 στη Ζαχάρω Ηλείας και ήταν άγαμη. Υπηρετούσε στην Π.Υ. Χίου. Έχασε τη ζωή της στις 28 -7-1999, μαζί με τον Εποχικό Πυρ/στη Σ. Καρβουνιάρη, κατά την προσπάθεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς στη βορειοδυτική Χίο.

Πυροσβέστης (10173) Σκούρτης Παύλος

Γεννήθηκε το 1972 στην Πάτρα. Κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα στις 29-12-1996, ήταν άγαμος και υπηρετούσε στον 8ο Π.Σ. Αθηνών. Ο θάνατός του σημειώθηκε στις 15 Ιουλίου 1999, στη θέση Κρεμαστός Λαγός στη Βάρη, όταν το πυροσβεστικό όχημα, στο οποίο επέβαινε μαζί με το συνάδελφό του Πυρ/στη Α. Μπόσινα, εξετράπη της πορείας του, την ώρα που μετέβαιναν σε συμβάν.

Πυροσβέστης (11428) Μπόσινας Ανδρέας

Γεννήθηκε το 1972. Κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα στις 9-11-1998, ήταν άγαμος και υπηρετούσε στον 8ο Π.Σ. Αθηνών. Έχασε τη ζωή του στις 15 Ιουλίου 1999, στη θέση Κρεμαστός Λαγός στη Βάρη, όταν το πυροσβεστικό όχημα, στο οποίο επέβαινε μαζί με το συνάδελφό του Πυρ/στη Π. Σκούρτη, εξετράπη της πορείας του, την ώρα που μετέβαιναν σε συμβάν.

Πυρονόμος (5225) Σταμέλος Σωτήριος

Γεννήθηκε το 1953 στα Πετράλωνα Ευρυτανίας. Κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα στις 5-12-1976, ήταν έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Υπηρέτησε στις Υπηρεσίες Ηρακλείου, Καρπενησίου και Λαμίας. Έχασε τη ζωή του μαζί με τους συναδέλφους του Αρχ/στες Ε. Ριζόπουλο και Ν. Νικολάου, στις 30 Απριλίου 1999, στα Καμένα Βούρλα, κατά την προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε βυτιοφόρο που μετέφερε προπάνιο. Ο θάνατός τους οφειλόταν στην εκδήλωση του φαινομένου BLEVE.

Αρχιπυροσβέστης (6724) Ριζόπουλος Ευστάθιος

Γεννήθηκε το 1958 στο Μοσχοχώρι Φθιώτιδας. Κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα στις 14-10-1981, ήταν έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Υπηρέτησε στις Π.Υ. Χαλκίδας και Λαμίας. Έχασε τη ζωή του μαζί με τους συναδέλφους του Πυρ/μο Σ. Σταμέλο και Αρχ/στη Ν. Νικολάου, στις 30 Απριλίου 1999, στα Καμένα Βούρλα, κατά την προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε βυτιοφόρο που μετέφερε προπάνιο. Ο θάνατός τους οφειλόταν στην εκδήλωση του φαινομένου BLEVE.

Αρχιπυροσβέστης (7171) Νικολάου Νικόλαος

Γεννήθηκε το 1960 στις Κομποτάδες Φθιώτιδας. Κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα στις 18-8-1982, ήταν έγγαμος και πατέρας ενός παιδιού. Υπηρέτησε στις Π.Υ. Λιβαδειάς και Λαμίας. Έχασε τη ζωή του μαζί με τους συναδέλφους του Πυρ/μο Σ. Σταμέλο και Αρχ/στη Ε. Ριζόπουλο, στις 30 Απριλίου 1999, στα Καμένα Βούρλα, κατά την προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε βυτιοφόρο που μετέφερε προπάνιο. Ο θάνατός τους οφειλόταν στην εκδήλωση του φαινομένου BLEVE.

Αρχιπυροσβέστης (4713) Μαλούκος Δημήτριος

Γεννήθηκε το 1951 στο Γαρδίκι Φθιώτιδος. Κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα το Νοέμβριο του 1975, ήταν έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Υπηρέτησε στις Υπηρεσίες Λαυρίου, Θηβών και Αθηνών. Έχασε τη ζωή του μαζί με τους συναδέλφους του Αρχ/στη Θ. Μαυραειδή, Πυρ/στη Α. Διαβολή και τον Εθελοντή Πυρ/στη Δ. Καραμολέγκο, στις 22 Ιουλίου 1998, κατά την κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή του Καρέα.

Αρχιπυροσβέστης (6861) Μαυραειδής Θεμιστοκλής

Γεννήθηκε το 1957 στην Άμφισσα. Κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα τον Οκτώβριο του 1981, ήταν έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Υπηρέτησε στις Υπηρεσίες Άμφισσας, Οινοφύτων και Αθηνών. Έχασε τη ζωή του, μαζί με τους συναδέλφους του Αρχ/στη Δ. Μαλούκο, Πυρ/στη Α. Διαβολή και τον Εθελοντή Πυρ/στη Δ. Καραμολέγκο, στις 22 Ιουλίου 1998, κατά την κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή του Καρέα.

Πυροσβέστης (10032) Διαβολής Αλέξανδρος

Γεννήθηκε το 1972 στο Αιγάλεω Αττικής. Κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα το Δεκέμβριο του 1996, ήταν άγαμος και υπηρετούσε στην Δ.Π.Υ. Αθηνών. Έχασε τη ζωή του, μαζί με τους συναδέλφους του Αρχ/στες Δ. Μαλούκο και Θ. Μαυραειδή και τον Εθελοντή Πυρ/στη Δ. Καραμολέγκο, στις 22 Ιουλίου 1998, κατά την κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή του Καρέα.

Εθελοντής Πυροσβέστης Καραμολέγκος Δημήτριος, 20 ετών

Ανήκε στην Εθελοντική Δασοπροστασία του Δήμου Καισαριανής από το 1995. Έχασε τη ζωή του στις 22 Ιουλίου 1998, μαζί με τους Αρχ/στες Δ. Μαλούκο και Θ. Μαυραειδή και τον Πυρ/στη Α. Διαβολή, κατά την κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή του Καρέα.

Πυροσβέστης Πέτρος Σπυρόπουλος

Γεννήθηκε το 1971 στα Τρίκαλα. Κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα στις 29-12-1996, υπηρετούσε στον 1ο Π.Σ. Πειραιά και ήταν άγαμος. Έχασε τη ζωή του στις 24 Απριλίου 1998, στην πυρκαγιά της βιομηχανίας επίπλων SATO, στο Μοσχάτο, όταν τμήμα της καιόμενης οροφής κατέρρευσε και τον καταπλάκωσε.

Αρχιπύραρχος Τζιβάρας Γεώργιος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα το 1979 ως Υγειονομικός, με το βαθμό του Πυραγού. Ήταν έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Υπηρέτησε στις Π.Υ. Ρόδου, Αθηνών και Πειραιά. Έχασε τη ζωή του στις 24 Ιουνίου 1997, σε τροχαίο δυστύχημα, την ώρα που μετέβαινε μαζί με τον Πυρονόμο Ι. Χειλαδάκη, με υπηρεσιακό όχημα, για υγειονομική επιθεώρηση στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας.

Πυρονόμος Χειλαδάκης Ιωάννης

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1959 και κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα το 1981. Υπηρέτησε για πολλά χρόνια σε μάχιμες Υπηρεσίες του Σώματος στην Αθήνα και τον Πειραιά. Τα τελευταία χρόνια ήταν στενός συνεργάτης του Αρχίατρου Γ. Τζιβάρα. Έχασε τη ζωή του στις 24 Ιουνίου 1997, σε τροχαίο δυστύχημα, την ώρα που μετέβαινε μαζί με τον Αρχ/χο Γ. Τζιβάρα, για υγειονομική επιθεώρηση στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας.

Υποπυραγός Λεμονίδης Ιωάννης

Γεννήθηκε την 1-5-1955 στη Θεσσαλονίκη. Κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα στις 14-8-1979. Υπηρέτησε σε όλους τους Πυροσβεστικούς Σταθμούς της συμπρωτεύουσας και τέλος στη 2η ΕΜΑΚ. Ήταν έγγαμος και πατέρας τριών παιδιών. Στις 20 Μαΐου 1996, σκοτώθηκε σε επιχείρηση διάσωσης αγνοούμενου ατόμου που είχε παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά του ποταμού Στρυμόνα, στη θέση Στρυμονικό του Νομού Σερρών.

Πυροσβέστης (6547) Γκαντίνας Γεώργιος

Γεννήθηκε το 1956 στα Τρίκαλα και κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα στις 13-10-1981. Υπηρέτησε στις Π.Υ. Ρόδου, Πειραιώς και Τρικάλων. Τραυματίστηκε θανάσιμα κατά την πρόσκρουση λεωφορείου σε πυροσβεστικό όχημα την ώρα που επιχειρούσε κατάσβεση πυρκαγιάς. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 27 Οκτωβρίου 1991, στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, όπου είχε μεταφερθεί βαριά τραυματισμένος.

Πυρ/μος (3145) Σταμπουλής Θεόδωρος

Γεννήθηκε το 1943 στη Νέα Καλλίστη Κομοτηνής. Κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα το 1968 και υπηρέτησε στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Αθηνών, Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, και Κομοτηνής. Έχασε τη ζωή του, στις 20 Δεκεμβρίου 1989, όταν μεταβαίνοντας με την πυροσβεστική έξοδο για κατάσβεση πυρκαγιάς σε αποθήκη αγροτικών προϊόντων, στην περιοχή Παραδημή του δήμου Κομοτηνής υπέστη έμφραγμα του μυοκαρδίου και καρδιακή ανακοπή. Ήταν έγγαμος και πατέρας ενός παιδιού.

Πυροσβέστης (6531) Καραβασίλης Σάββας

Γεννήθηκε στην Απηδεώνα Αχαΐας, το 1956. Κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα στις 13-10-1981 και από 20-2-1982 υπηρετούσε στην Π.Υ. Πατρών. Στις 20 Ιουλίου 1982, κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στην περιοχή της Ανθούπολης, στην Πάτρα, υπέστη εγκαύματα β΄ και γ΄ βαθμού. Απεβίωσε τέσσερις ημέρες αργότερα, στις 24 Ιουλίου 1982, στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν.

Αρχιπυροσβέστης Κούρκουλος Σπυρίδων

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα και κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα το 1970. Υπηρέτησε στις Δ.Π.Υ. Αθηνών, Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας. Έχασε τη ζωή του στις 5 Σεπτεμβρίου 1977, κατά τη διενέργεια διάσωσης εγκλωβισμένου σε φρεάτιο, στο χωριό Καστελλάνοι Γύρου Κέρκυρας.

Πυροσβέστης Αστέριος Χαλκιάς

Γεννήθηκε το χωριό Δελέριο Τυρνάβου, Λαρίσης και κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα το 1972. Ο θάνατός του, στις 2 Ιουνίου 1977, οφειλόταν στην ανατροπή του πυροσβεστικού οχήματος που οδηγούσε, επιστρέφοντας από υπηρεσία στο σταθμό που υπηρετούσε, στο αεροδρόμιο Λαρίσης.

Ανθυποπυραγός (3089) Μαρκόπουλος Χρήστος

Γεννήθηκε στη Δράμα και κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα το 1969. Έχασε τη ζωή του στις 2 Οκτωβρίου 1975, στη Μυτιλήνη, από κατάρρευση φλεγόμενου κτιρίου, την ώρα που προσπαθούσε να διασώσει εγκλωβισμένο άτομο.

Υπαρχιπυροσβέστης Πετράκης Σπυρίδων

Γεννήθηκε στην Αγιά Κυδωνίας Χανίων, το 1924. Κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα στις 19-6-1951 και υπηρέτησε στις Π.Υ. Αθηνών και Χανίων. Ήταν έγγαμος και πατέρας τριών παιδιών. Στις 11 Σεπτεμβρίου 1971, έχασε τη ζωή του, εξαιτίας καθολικών εγκαυμάτων που υπέστη, ύστερα από έκρηξη που σημειώθηκε, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στα Χανιά.

Δοκ. Πυροσβέστης Μαγαλιός Νικόλαος

Γεννήθηκε στο Πουριό Βόλου, το 1947. Κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα στις 5-9-1970 και υπηρετούσε στον 3ο Π.Σ. Αθηνών. Έχασε τη ζωή του στις 31 Αυγούστου 1971, όταν το περιπολικό με το οποίο μετέβαινε στην Κερατέα για κατάσβεση πυρκαγιάς, παρεξέκλινε της πορείας του, ανατράπηκε και κατέπεσε σε παρακείμενη χαράδρα.

Αρχιπυροσβέστης Μπακαλούμας Νικόλαος

Γεννήθηκε στο χωριό Πυλί της Κω και κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα το 1947. Έχασε τη ζωή του στις 28 Μαΐου 1967, σε ναυπηγείο της Ρόδου, ύστερα από έκρηξη που σημειώθηκε στο μηχανοστάσιο πετρελαιοκίνητου πλοίου, στο οποίο είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά.

Αρχιπυροσβέστης Παναγιώτης Μεζήνης

Γεννήθηκε στο χωριό Χιλιομόδι Κορινθίας και κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα το 1943. Έχασε τη ζωή του στις 4 Φεβρουαρίου 1963, λόγω ηλεκτροπληξίας που υπέστη κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στο Κιάτο.

Αρχιπυροσβέστης Σταύρος Σουρτακιάς

Γεννήθηκε στο χωριό Ανθοχώρι Λοκρίδος και κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα το 1940. Στις 18 Ιουλίου 1962, τραυματίσθηκε σοβαρά κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στην Αθήνα και μεταφέρθηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου και απεβίωσε λίγο αργότερα.

Οδηγός Αθανάσιος Παπαγρίβας

Γεννήθηκε στο χωριό Πενταγοί Δωρίδος και κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα το 1956. Στις 20 Σεπτεμβρίου 1961, η υπηρεσιακή μοτοσικλέτα με την οποία μετέφερε αξιωματικό του Σώματος για υπηρεσία, ανατράπηκε στην περιοχή των Αμπελοκήπων και πήρε φωτιά, με αποτέλεσμα να υποστεί καθολικά εγκαύματα. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, απεβίωσε εννέα ημέρες αργότερα. Ο αξιωματικός που ήταν μαζί του υπέστη ελαφρά εγκαύματα.

Πυροσβέστης Αθανάσιος Καπούτσης

Γεννήθηκε στο χωριό Ηλέκτρα Μεσσηνίας και κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα το 1951. Έχασε τη ζωή του στις 5 Αυγούστου 1961, όταν ανετράπη το πυροσβεστικό όχημα, με το οποίο μετέβαινε για την κατάσβεση πυρκαγιάς στο χωριό Αρφαρά έξω από την Καλαμάτα. Στο δυστύχημα αυτό τραυματίσθηκαν και τρεις ακόμη πυροσβέστες.

Δόκιμος Τεχνίτης Διονύσιος Αναγνωστόπουλος

Γεννήθηκε στο χωριό Μοναστηράκι Γορτυνίας και κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα το 1943. Έχασε τη ζωή του στις 21 Ιουλίου 1944, όταν το πυροσβεστικό όχημα με το οποίο μετέβαινε για την κατάσβεση πυρκαγιάς στα Νέα Σφαγεία, προσέκρουσε σε τοίχο. Στο ατύχημα αυτό τραυματίσθηκαν τέσσερις ακόμη συνάδελφοί του πυροσβέστες.

Πυροσβέστης Αναστάσιος Φωτεινόπουλος

Γεννήθηκε στον Πειραιά και κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα το 1938. Έχασε τη ζωή του κατά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Πειραιά, στις 11 Ιανουαρίου 1944, την ώρα που συμμετείχε στην κατάσβεση πυρκαγιάς.

Δόκιμος Πυροσβέστης Κων/νος Πούλιος

Γεννήθηκε στο χωριό Πολύδενδρο Γρεβενών και κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα το 1939. Έχασε τη ζωή του στις 12 Νοεμβρίου 1942, κατά την προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιάς, που είχε ξεσπάσει σε διώροφο οίκημα στη Θεσσαλονίκη.

Πυροσβέστες - Στρατιώτες Παναγιώτης Καραγιαννίδης, Παναγιώτης Τσαβλής και Κωνσταντίνος Ζαΐμης

Στις 16 Αυγούστου 1911, έχασαν τη ζωή τους, κατά την προσπάθεια κατάσβεσης της φοβερότερης πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει μέχρι τότε στην Αθήνα, στο Χημείο του Κράτους.
Μετάβαση στο περιεχόμενο