Ε.Υ.Π.Σ.Π.Β.Α.

Email:

eypspba@gmail.com

Τηλ:

(+30) 2251400355

Πυροσβεστικό Μουσείο, το παρελθόν δεν βρίσκεται μακριά

Πυροσβεστικό Μουσείο, το παρελθόν δεν βρίσκεται μακριά

Θέμα: «Πυροσβεστικό Μουσείο, το παρελθόν δεν βρίσκεται μακριά»

Πριν δυο βδομάδες μια εκπαιδευτική εκδρομή του παιδιού μου έφερε στο σπίτι ένα έντυπο που μύριζε ιστορία. Το έμβλημα του έντυπου είχε επάνω το ρητό του αρχαίου φιλόσοφου Κλεόβουλου του ρόδιου «ΕΥΚΛΕΙΑΝ ΦΥΛΑΤΤΕΙΝ» (να διαφυλάττεις την καλή σου φήμη) που κοσμούσε το χαρτί ένα παραδοσιακό πυροσβεστικό κράνος, φέροντας χιαστί δύο τσεκούρια.

Μιλάμε για το μοναδικό ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ που στεγάζεται σε ένα σύγχρονο γεμάτο μνήμες χώρο δίπλα στον μάχιμο 12 σταθμό της Πυροσβεστικής Παλλήνης.

Το Μουσείο του Πυροσβεστικού Σώματος ιδρύθηκε το 1992 και ξεκίνησε το 2007 τη λειτουργία του στην Παλλήνη Αττικής.

Αποστολή του είναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη και κατάλληλη έκθεση στο κοινό των πυροσβεστικών συλλογών, κειμηλίων, μέσων, μηχανολογικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού και άλλων αντικειμένων ιστορικής αξίας, καθώς και συγγραμμάτων πυροσβεστικού ενδιαφέροντος ή που έχουν σχέση με την πυροσβεστική ιστορία, η διατήρηση ειδικού ιστορικού πυροσβεστικού αρχείου και η προβολή της ιστορικής πορείας του Πυροσβεστικού Σώματος από ιδρύσεώς του.

Μπαίνοντας στο ισόγειο αντικρίζετε ιππήλατες πυροσβεστικές χειραντλίες του 18ου αιώνα και διάφορους τύπους οχημάτων όπως ένα Opel Blitz.Υδροφόρο όχημα Α΄ του 1973, ένα Ιnternational harvester load star 1700 του 1970, ένα Magirus Deutz DL 30. Κλιμακοφόρο όχημα του 1940 καθώς και πυροσβεστικά οχήματα, πολλών τύπων, από την ίδρυση του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στον πρώτο όροφο βρίσκονται το Ειδικό Πυροσβεστικό Αρχείο, η πυροσβεστική Βιβλιοθήκη, τα γραφεία της διοίκησης του Μουσείου, το κυλικείο και το πωλητήριο. Στο Πυροσβεστικό Αρχείο, συγκεντρώνεται, φυλάσσεται και αξιοποιείται κάθε έγγραφο, εικαστικό ή άλλο στοιχείο που μπορεί εμμέσως ή αμέσως να αποτελεί πηγή ή και αντικείμενο της ιστορίας του Πυροσβεστικού Σώματος. Σημαντικό μέρος του, αποτελεί το πυροσβεστικό ολυμπιακό αρχείο. Στην Πυροσβεστική Βιβλιοθήκη συγκεντρώνονται, φυλάσσονται, αναπαράγονται και αξιοποιούνται αυστηρά και μόνο οι εκδόσεις, από την ίδρυση του Νεοελληνικού Κράτους και εφεξής, που αφορούν αμέσως ή εμμέσως το αντικείμενο και την αποστολή του Πυροσβεστικού Σώματος και την ιστορία του.

Ανεβαίνοντας τον 2ο όροφο αναπτύσσεται το κύριο μέρος των εκθεμάτων του Μουσείου.

Η περιήγηση, ξεκινάει από τον ειδικό χώρο-κέντρο ενημέρωσης, και στη συνέχεια, τα εκθέματα αναπτύσσονται κατά χρονολογική σειρά, φτάνοντας μέχρι και σήμερα.

Πυροσβεστικές στολές, εξοπλισμός, υλικά, φωτογραφικό υλικό, κειμήλια, δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της διαδρομής της πυροσβεστικής ιστορίας.
Το Πυροσβεστικό Μουσείο, πέρα από την κύρια αποστολή του, οργανώνει εκδηλώσεις, διαλέξεις, τελετές, προβολές, εκδίδει βιβλία ιστορικού πυροσβεστικού ενδιαφέροντος, διαγωνισμούς πολιτιστικής και καλλιτεχνικής φύσης για θέματα συνδεδεμένα με την προώθηση των σκοπών του.

Μελετάει, οργανώνει και προωθεί την τεκμηρίωση της πυροσβεστικής ιστορίας και αναζητά, ανευρίσκει, διαφυλάττει και προβάλει τα ιστορικά πυροσβεστικά κειμήλια.

Ο χώρος εκτός από τις μνήμες φιλοξενεί και εκθέσεις ,όπως είχε εκθέσει στο παρελθόν φωτογραφίες με θέμα τα πυροσβεστικά οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν στο σώμα από το 1920 έως το 1980.

 

Το παρελθόν δεν βρίσκετε μακριά…

Πυροσβεστικό Μουσείο:
Νίκου Μίληση & Λεωφ. Μαραθώνος,
Τ.Κ. 15351 Άνω Μπαλάνα, Παλλήνη Αττικής (έξοδος 15 Αττικής οδού)

Ο αριθμός τηλεφωνικής επικοινωνίας είναι 210 6034280.

Είναι ανοικτό για το κοινό κάθε Τετάρτη και Κυριακή από τις 09.00 έως και τις 14.00. Για ομαδικές επισκέψεις κατόπιν συνεννόησης από Δευτέρα έως και Παρασκευή.

Πρόσβαση στο Πυροσβεστικό Μουσείο γίνεται με τον προαστιακό ή το μετρό με κατεύθυνση το Αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” στον σταθμό “Παλλήνη”
Mε Λεωφορείo ΟΑΣΑ (Στάση «Γέφυρα»)
Νο 305 – Στ. Ε θν. Άμυνας-Άρτεμις(Άγιος Νικόλαος
Νο 314 – Στ.Δουκ.Πλακεντίας-Νομαρχ.Ανατολικής Αττικής
Νο 316 – Σταθμός Εθνικής Άμυνας- Άρτεμις
Νο 319 – Στ.Δουκ.Πλακεντίας – Σπάτα
Νο 340 – Γλυφάδα-Παλλήνη

Σχετικά Άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο