Ε.Υ.Π.Σ.Π.Β.Α.

Email:

eypspba@gmail.com

Τηλ:

(+30) 2251400355

Ανακοίνωση ΕΑΚΠ για τα αποτελέσματα του 26ου τακτικού Συνεδρίου της ΠΟΕΥΠΣ 2024

Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών

Αποφάσεις του 26ου Συνεδρίου της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

«Όλοι τους μικρότεροι των περιστάσεων»

Στις 4 – 5 & 6 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά το 26ο Τακτικό Συνέδριο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. Ωστόσο 24 χρόνια έχουν περάσει από την ίδρυση της Ομοσπονδίας και μέσα από την πορεία 26 Συνεδρίων που έχουν πραγματοποιηθεί τίποτα δεν έχει αλλάξει από τις τακτικές του κυβερνητικού συνδικαλισμού που εξακολουθούν να παραμένουν οι ίδιες και απαράλλαχτες.

Μοναδική μέριμνα του Προεδρείου αλλά και των άλλων παρατάξεων είναι το πώς θα βάλουν εμπόδια στην λήψη αποφάσεων για αγωνιστικές κινητοποιήσεις με αγωνιστικό πλαίσιο, όπως αυτό που κατέθεσε η Ε.Α.Κ.Π. και στο 26ο Συνέδριο.

Είναι οι ίδιοι που όλο το προηγούμενο διάστημα με τις προτάσεις τους, με την ανοχή τους και με την αδράνειά τους, διευκόλυναν και την σημερινή κυβέρνηση να περάσει όλα τα αντεργατικά της σχέδια σε βάρος των μονίμων και των συμβασιούχων πυροσβεστών με την ψήφιση του ν. 4662/2020.

Είναι αυτοί οι ίδιοι που αντί για αγώνες και αντίσταση απέναντι στις εργασιακές ανατροπές, έπαιξαν στα ζάρια των δικαστικών προσφυγών την διεκδίκηση των οφειλόμενων ρεπό, αντί να απαιτήσουν από την κυβέρνηση με αγωνιστικό τρόπο τα αυταπόδεικτα δεδουλευμένα των πυροσβεστών.

Είναι δοκιμασμένη και προσφιλή η τακτική αυτή μέσω της οποίας μεταθέτουν της υποχρεώσεις τους ως αντιστάθμισμα της συνδικαλιστικής τους αδράνειας, στις χρονοβόρες και πολυδάπανες δικαστικές διαδικασίες για να αμβλύνουν κάθε αγωνιστική διάθεση των συναδέλφων, όπως αυτή που εφαρμόζει με «υπερηφάνεια» ως πρωτεργάτης το προεδρείο της Ε.Υ.Π.Σ. Περ/ρειας Δυτικής Ελλάδας.

Δηλαδή μια τακτική που όχι μόνο είναι χρονοβόρα, πολυδάπανη και αμφίβολη για το αποτέλεσμά της, αλλά παγιοποιεί την διεκδίκηση των οφειλόμενων ρεπό στο ύψος των 45,00 ευρώ που ισχύει εδώ και δύο δεκαετίες και όχι στο προσαυξημένο πόσο που θα ίσχυε αν εφαρμόζονταν η εργατική νομοθεσία και για τους πυροσβέστες για τις εξαιρέσιμες μέρες, τις αργίες κλπ.

Θα αποτελούσε σοβαρή παράληψη να μην αναφερθεί ότι οι υπόλοιπες παρατάξεις Α.Ε.Π.Π., ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ & Π.Α.Κ.Π. έλαμψαν δια της απουσίας τους από την διαδικασία της ψηφοφορίας και αναλώθηκαν στο να απολαύσουν την ομορφιά και την γαστρονομία των παραλίμνιων περιοχών της Καστοριάς ή στο να πίνουν το καφεδάκι τους στο 5στερο χλιδάτο ξενοδοχείο.

Αξίζει να καταγραφεί ότι με την λήξη της δεύτερης ημέρας ανακοινώθηκε στους συνέδρους ότι την τρίτη ημέρα του συνεδρίου θα μπορέσουν να επισκεφτούν τα αξιοθέατα της περιοχής (το σπήλαιο, το ενυδρείο κ.τ.λ.) και θα πραγματοποιηθεί βαρκάδα στην λίμνη σε όποιους το επιθυμούν χωρίς να πληρώσουν τίποτα, το μόνο που χρειάζονταν είναι η επίδειξη της ταυτότητας τους και όλο αυτό στα πλαίσια της προσφοράς του δήμου Καστοριάς.

Μάλιστα την τρίτη ημέρα δεν πραγματοποιήθηκε καμία εργασία και οι σύνεδροι ακολούθησαν την ξενάγηση στα αξιοθέατα της περιοχής.

Έτσι εκπαιδεύεται και ανταμείβεται η αυριανή βάρδια των εκπροσώπων του κυβερνητικού συνδικαλισμού για να προσφέρει υπηρεσίες με την αδράνεια και την καλλιέργεια κλίματος συμβιβασμού των τετελεσμένων συνεπειών της αντεργατικής πολιτικής!

Αντιθέτως όμως οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της Ε.Α.Κ.Π. επέλεξαν αντί να «απολαύσουν» τις παροχές εκμαυλισμού συνειδήσεων, επέλεξαν να πραγματοποιήσουν περιοδεία στην Π.Υ. Καστοριάς και συνομίλησαν με τους συναδέλφους πυροσβέστες για τα προβλήματα του Π.Σ. και για τις εργασίες του τακτικού συνεδρίου.

Η Ε.Α.Κ.Π. ήταν η μόνη παράταξη, που παρά την μόνιμη κατάσταση εκφυλισμού που κυριαρχεί σε όλα τα συνέδρια της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ., όπως και στο 26ο, επιμένει να αντιμετωπίζει το Συνέδριο ως το κορυφαίο όργανο του συνδικαλιστικού μας κινήματος. Στην βάση αυτής της αρχής, ο επικεφαλής της παράταξής μας μέσω της τοποθέτησής του, την οποία επισυνάπτουμε, κατέθεσε προς έγκριση στο σώμα του συνεδρίου (βλ. Site Ε.Α.Κ.Π.):

Επίσης κατατέθηκε προς έγκριση από την παράταξή μας, πρόταση για την ομογενοποίηση όλων των συνδικαλιστικών φορέων κάθε κατηγορίας προσωπικού στο Π.Σ. σε έναν συνδικαλιστικό φορέα!

Στην αρχή της διαδικασίας της ψήφισης, το προεδρείο παρ’ ότι δεν έφερε δικιά του πρόταση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις υποκριτικά στήριξε το ψήφισμα της Ε.Α.Κ.Π. προτείνοντας όμως να αφαιρεθεί το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των κινητοποιήσεων. Γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της παράταξής μας και φυσικά δεν έγινε αποδεκτό. Στην συνέχεια ξαναέγινε η ψηφοφορία και το καταψήφισαν γιατί από την αρχή δεν ήθελαν να δεσμευτούν σε τίποτα.

Αυτό άλλωστε το αντιλαμβάνεται και ο καθένας που θα διαβάσει την από 08/06/2024 ανακοίνωση που εξέδωσε η Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. για τις εργασίες του 26ου Συνεδρίου (βλ. eakp.gr), όπου αναφέρει μεν υποκριτικά, όπως κάνει και όλα τα προηγούμενα χρόνια, πιο είναι το διεκδικητικό πλαίσιο των αιτημάτων που εμπεριέχονταν μέσα στο ψήφισμα που κατέθεσε, αλλά πουθενά δεν αναφέρει με πιο τρόπο θα διεκδικήσει την επίλυσή τους. Το ίδιο ψήφισμα δηλαδή που καταθέτει κάθε φορά αφού τίποτε δεν επιλύεται λόγω της άρνησης για αγωνιστικές κινητοποιήσεις αλλά αντιθέτως χρόνο με το χρόνο «παχαίνει» ακόμη περισσότερο από τους αντιλαϊκούς νόμους!

Η στάση τους αυτή αποκαλύπτει και το υποκριτικό περιεχόμενο του κεντρικού συνθήματος του 26ου Συνεδρίου «Οι μάχες και οι αγώνες δε χαρίζονται, κερδίζονται! Συνεχίζουμε»!!!

Ουδέν σχόλιο!

Αν και είναι γνωστός ο τρόπος «διεκδίκησης» που εφαρμόζουν όλοι οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνδικαλισμού σε όποιον συνδικαλιστικό φορέα του Π.Σ. και αν δραστηριοποιούνται όπως: Επαφές διαδρόμων και παρασκηνίου – Βαθυστόχαστα υπομνήματα – Αναμνηστικές φωτογραφίες με κυβερνητικά και υπηρεσιακά στελέχη στις συναντήσεις «εργασίας»!!!

Αυτή είναι η στάση λοιπόν των αντιπροσώπων των παρατάξεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού στις εργασίες του 26ου Συνεδρίου, την ίδια ώρα που η εργασιακή λαίλαπα κατατρώει τα πάντα στο πέρασμα της για την μεγάλη πλειοψηφία των πυροσβεστών, αφού προβλέπονται συνεχόμενες μεταθέσεις, μετακινήσεις, αποσπάσεις και ατέλειωτα εξαντλητικά ωράρια για την κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων, το προεδρείο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. επιλέγει να μην ακολουθήσει την επίλυση των εργασιακών δικαιωμάτων με αγωνιστικό τρόπο.

Το προεδρείο έφερε επιπλέον ένα ψήφισμα για την καταδίκη των πολεμικών πράξεων που καταπατούν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, μίλησε για την συνεχιζόμενη βαρβαρότητα για τα εγκλήματα από οπού και να προέρχονται.

Για το ψήφισμα αυτό η Ε.Α.Κ.Π. πηρέ θέση καταδικάζοντας τις σφαγές των αμάχων και την γενοκτονία που γίνεται στην Γάζα, χωρίς να εξισώνουμε θύτες και θύματα. Επιπλέον απαιτήσαμε να συμπεριληφθεί και η απεμπλοκή της χώρας μας από τις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις, να επιστρέψει η φρεγάτα από την Ερυθρά Θάλασσα και να σταματήσει η αποστολή οπλών στην Ουκρανία.

Η Ε.Α.Κ.Π. ενημερώνει τους συναδέλφους να επαγρυπνούν ότι μετά το πέρας των ευρωεκλογών υπάρχουν σαφέστατες ενδείξεις ότι μπροστά μας βρίσκονται δραματικές εξελίξεις όπως η εν κρύπτω επεξεργασία νέου μισθολογίου, προσπάθειες για «θάψιμο» της συνολικής ένταξης της εργασίας μας σε Β.Α.Ε. με αντάλλαγμα επιδοματικά ψίχουλα, η συνέχιση του στρατηγικού σχεδιασμού για μεταφορά αρμοδιοτήτων πυροπροστασίας σε δήμους, ιδιώτες, εθελοντικές οργανώσεις και Μ.Κ.Ο. με ότι συνεπάγεται η υλοποίηση του σε βάρος της πυροπροστασίας και της δασοπροστασίας της χώρας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Σχετικά Άρθρα

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος
Ομοσπονδίας

Περί πρόσθετης εργασίας

Βάσει της νέας τροποποιημένης διάταξης όπου η πρόσθετη εργασία δύναται να εκτελείται μόνο το χρονικό διάστημα 10:00΄π.μ. – 22:00΄μ.μ…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »
Νέα προκήρυξη για μόνιμες προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα
Ειδησιογραφία

Νέα προκήρυξη για μόνιμες προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα

Νέα προκήρυξη για μόνιμες προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, για 30 υποψηφίων πτυχιούχων Πλοηγών Κυβερνητών, Πλοηγών Μηχανικών και Βοηθών Πλοηγών Μηχανικών…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »
Μετάβαση στο περιεχόμενο