Ε.Υ.Π.Σ.Π.Β.Α.

Email:

eypspba@gmail.com

Τηλ:

(+30) 2251400355

Δύο νέα πλοία εντάχθηκαν στον στόλο του Πυροσβεστικού Σώματος

Δύο νέα πλοία εντάχθηκαν στον στόλο του Πυροσβεστικού Σώματος

Δύο νέα υπερσύγχρονα πυροσβεστικά πλοία που πραγματικά εντυπωσιάζουν εντάχθηκαν στον στόλο του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος!

Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο υποδέχθηκε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, πραγματοποιήθηκε σήμερα 14 Φεβρουαρίου 2024, η ονοματοδοσία και η ένταξη στο Πυροσβεστικό Σώμα, δύο (2) νέων πυροσβεστικών πλοίων, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά.

Τα δύο (2) νέα πυροσβεστικά πλοία, «Π.Σ. 18 Πυρονόμος Σάββας Σάββαρης» και «Π.Σ. 19 Ανθυποπυραγός Αριστείδης Μουζακίτης», ενισχύουν την από θαλάσσης επιχειρησιακή δυναμική του Πυροσβεστικού Σώματος, σε δράσεις ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, καθώς και πυρόσβεσης, έρευνας και διάσωσης, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη θωράκιση της Πολιτικής Άμυνας της χώρας μας.

Κατασκευάστηκαν στα ναυπηγεία της Tehnomont Shipyard στην Pula της Κροατίας. Έχουν ολικό μήκος 25,5 μέτρα, ολικό πλάτος 7,3 μέτρα, ολικό εκτόπισμα 83,9 τόνους και βύθισμα 1,5 μέτρο. Η ταχύτητά τους επιτυγχάνεται από τρεις (3) κινητήρες ΜΑΝ D2862, ισχύς 882 KW έκαστος και αποτυπώνεται στη μέγιστη ταχύτητα των 29,7 κόμβων. Φέρουν δυο (2) αντλίες πυρόσβεσης παροχής των 900 κυβικών μέτρων ανά ώρα η καθεμία, ενώ η πυρόσβεση γίνεται από τρεις (3) πλήρως τηλεχειριζόμενους αυλούς με δυνατότητα ρίψης θαλασσινού νερού και αφρού: Η δεξαμενή αφρογόνου υγρού έχει χωρητικότητα 2000 λίτρων και η αντλία αφρού είναι παροχής 45 κυβικών μέτρων την ώρα. Διαθέτουν ευκρινώς χωροθετημένη περιοχή διάσωσης ατόμων από την θάλασσα (rescue zone) και για τον σκοπό αυτό είναι εξοπλισμένα με δίχτυ διάσωσης καθώς και λοιπό διασωστικό εξοπλισμό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, από σήμερα, 14 Φεβρουαρίου 2024, το πυροσβεστικό πλοίο «Π.Σ. 18 Πυρονόμος Σάββας Σάββαρης» θα εδρεύει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λιμένα Καβάλας και το «Π.Σ. 19 Ανθυποπυραγός Αριστείδης Μουζακίτης», θα εδρεύει προσωρινά στον 5ο Πυροσβεστικό Σταθμό Λιμένα Πειραιά, έως την έναρξη της λειτουργίας του Λιμενικού Πυροσβεστικού Σταθμού Λαυρίου όπου θα τοποθετηθεί οριστικά. Συνεπώς, η επιχειρησιακή θαλάσσια δυναμική του Πυροσβεστικού Σώματος, πλέον αριθμεί δέκα (10) πυροσβεστικά πλοία (Π/Π) που διατίθενται στις Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) ή στις Διοικήσεις Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού (ΔΙ.Π.Υ.Ν.), και εδρεύουν σε έξι (6) Λιμενικούς Πυροσβεστικούς Σταθμούς της Επικράτειας, ως κάτωθι:

  • Στον 5ο Π.Σ. Λιμένα Πειραιά, τέσσερα (4) Πυροσβεστικά Πλοία και συγκεκριμένα: το Π.Σ. 10 «Πυροσβέστης Σάββας Καραβασίλης» το Π.Σ. 15 «Αρχηγός Αλκιβιάδης Κοκκινάκης» το Π.Σ. 16 «Δόκιμος Πυροσβέστης Πούλιος Κωνσταντίνος» και το «Π.Σ. 19 Ανθυποπυραγός Αριστείδης Μουζακίτης »
  • Στον 4ο Π.Σ. Λιμένα Θεσσαλονίκης, ένα (1) Πυροσβεστικό Πλοίο το Π.Σ. 17 «Υποπυραγός Λεμονίδης Ιωάννης»
  • Στον 2ο Π.Σ. Λιμένα Πατρών, ένα (1) Πυροσβεστικό Πλοίο το Π.Σ. 13 «Πυροσβέστης Παύλος Σκούρτης»
  • Στον 3ο Π.Σ. Λιμένα Ηρακλείου ένα (1) Πυροσβεστικό Πλοίο το Π.Σ. 11 «Μακεδονία»
  • Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, Λιμένα Ηγουμενίτσας ένα (1) Πυροσβεστικό Πλοίο το Π.Σ.14 «Αντιπύραρχος Ηλίας Γκάτσος»
  • Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λιμένα Καβάλας δύο (2) Πυροσβεστικά Πλοία το Π.Σ. 8 «Υπαρχιπυροσβέστης Σπυρίδων Πετράκης» και το «Π.Σ. 18 Πυρονόμος Σάββας Σάββαρης»

Τα δύο (2) νέα σύγχρονα πυροσβεστικά πλοία, περιήλθαν στο Πυροσβεστικό Σώμα μέσω του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «Προμήθεια δύο Πυροσβεστικών Πλοίων για την ασφάλεια της Ναυσιπλοΐας» το οποίο είχε ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Πηγή: fireservice.gr						

Σχετικά Άρθρα

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ειδησιογραφία

Απαγόρευση χρήση πυρός από 15-04-2024 στις Περιφέρειες Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης.

Στην Πυροσβεστική ρίχνει την ευθύνη για το μπάζωμα στα Τέμπη, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »
Μετάβαση στο περιεχόμενο