Ε.Υ.Π.Σ.Π.Β.Α.

Email:

eypspba@gmail.com

Τηλ:

(+30) 2251400355

ΕΑΚΠ: Για την δικαστική διεκδίκηση αποζημίωσης των ρεπό

Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών

Θέμα: «ΕΑΚΠ: Για την δικαστική διεκδίκηση αποζημίωσης των ρεπό από Ενώσεις πυροσβεστών»

“Αναμφίβολα η φετινή αντιπυρική περίοδος υπήρξε μια από τις πιο δύσκολες και καταστροφικές που έχουμε αντιμετωπίσει. Υπήρξε όμως και γενικότερα ιδιαίτερη αφού για παράδειγμα για πρώτη φορά ήρθαμε αντιμέτωποι δύο φορές με ανάκληση αδειών αλλά και κατάσταση γενικής επιφυλακής για πλέον του 50% της περιόδου.

Αυτό που καθόλου δεν άλλαξε και φέτος είναι η στάση του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Για άλλη μια χρονιά έκαναν ότι περνά από το χέρι τους ώστε να τηρηθεί σιγή νεκροταφείου. Αρχικά φρόντισαν να εκφυλίσουν τις διαδικασίες του 25ου συνεδρίου της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. και να καταψηφίσουν το αγωνιστικό πλαίσιο που κατέθεσε η Ε.Α.Κ.Π. (βλ. www.eakp.gr από 28/6/2023). Στη συνέχεια όπως κάθε χρόνο επικαλέστηκαν τις επείγουσες καταστάσεις ως αδυναμία προβολής οποιασδήποτε διεκδίκησης και κινητοποίησης.

Το αποτέλεσμα ήταν όχι μόνο οι διάφορες δυσμενείς εξελίξεις σε νομοθετικό επίπεδο όπως η στελέχωση ασθενοφόρων του Ε.Κ.Α.Β. από πυροσβέστες που ψήφισε η νέα κυβέρνηση αλλά και σε καθημερινό επίπεδο όπου ο εργασιακός βίος μας έγινε αβίωτος με εντατικοποίηση και υπερωριακή εργασία άνευ ορίων.

Τώρα όμως που η αντιπυρική περίοδος τελείωσε φαίνεται ότι οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές συνεχίζουν με θράσος να ξύνουν τον πάτο του βαρελιού, προσπαθώντας να αποπροσανατολίσουν τους πυροσβέστες, με τακτικές όμως που έχει κριθεί πολλάκις η αναποτελεσματικότητά τους.

Αυτό δείχνει η προσπάθεια συλλογής αιτήσεων πυροσβεστών για δικαστική διεκδίκηση αποζημίωσης ρεπό από διάφορες Ενώσεις (π.χ. Ε.Υ.Π.Σ. Δυτικής Ελλάδας) καθώς και το από 28/11/2023 ενημερωτικό σημείωμα της Ε.Υ.Π.Σ. Αττικής το οποίο κάνει λόγω για δικαστική διεκδίκηση αποζημίωσης για τα δεκάδες ή και εκατοντάδες οφειλόμενα ρεπό που έχει συσσωρεύσει ο κάθε υπάλληλος.

Αντί να οργανώσουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις εδώ και τώρα για τα δεκάδες χρονίζοντα προβλήματα μας. Αποποιούνται των ευθυνών που έχουν απέναντι στους συναδέλφους που τους ψήφισαν και αναθέτουν εργολαβικά τις δικές τους υποχρεώσεις σε δικηγορικά γραφεία.

Παραπέμπουν τον κάθε υπάλληλο ξεχωριστά προωθώντας την προσφιλή κυβερνητική τακτική της «ατομικής ευθύνης», να δράσει επί της ουσίας μεμονωμένα και να αναθέσει τη διεκδίκηση των αιτημάτων του σε δικηγόρους. Γεγονός που συμβάλει καθοριστικά στον περεταίρω εκφυλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος στο Π.Σ., και στην έλλειψη εμπιστοσύνης των πυροσβεστών προς τα σωματεία τους που εκφράζεται το τελευταίο διάστημα με αθρόες μαζικές διαγραφές από αυτά!

Όμως ο όποιος δικηγόρος, όσο ικανός και φιλότιμος αν είναι, μήπως θα μπορέσει να κινηθεί έξω από το πλαίσιο των νόμων που με τις αντεργατικές τους διατάξεις κάνουν τη ζωή των πυροσβεστών κόλαση;

Επομένως συνάδελφοι, τέτοιου είδους κινήσεις και ενημερωτικά σημειώματα είναι στην ουσία παραπομπή σε «στημένα παιχνίδια» όπου το μόνο σίγουρο αποτέλεσμα θα είναι το χάσιμο χρόνου, η απογοήτευση, και η εδραίωση της νοοτροπίας «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Άλλωστε όπως ξεκάθαρα αναφέρεται «έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής σε πρώτο βαθμό σειρά από θετικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους υπαλλήλους…». Αυτό όμως από ότι φαίνεται δεν εμποδίζει καθόλου τις κυβερνήσεις να ξεζουμίζουν κάθε χρόνο όλο και πιο πολύ τους πυροσβέστες.

Αν πράγματι θέλουν να δοθεί εδώ και τώρα λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα, αυτό θα γίνει μόνο αν τώρα που τελείωσε η αντιπυρική περίοδος, πάρουν άμεσα απόφαση για μαζικές αγωνιστικές διεκδικήσεις!

Όλα τα υπόλοιπα είναι στάχτη στα μάτια των πυροσβεστών και διαιώνιση της κατάφωρης αδικίας σε βάρος τους και συνέχιση της σημαντικής απώλειας ελεύθερου χρόνου και εισοδήματός τους.

Οι δικαστικές αποφάσεις ολοκληρώνονται σε όλες τις βαθμίδες τουλάχιστον σε μία 5ετία. Μέχρι τότε όμως συνεχίζεται η ίδια τακτική και φυσικά κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει το αποτέλεσμα τους, παίρνοντας υπόψη ότι ένας σημαντικός αριθμός τέτοιου χαρακτήρα αποφάσεων στοιχίζεται με την κυρίαρχες πολιτικές κατευθύνσεις στα εργασιακά ζητήματα.

Η μοναδική ρεαλιστική λύση είναι η συλλογική πάλη μέσα από τα σωματεία μας. Πάλη οργανωμένη, μαζική, με ξεκάθαρα χαρακτηριστικά όπου θα βάζει τις ανάγκες μας στο προσκήνιο κόντρα σε νόμους που θέτουν εμάς, τις οικογένειές μας και τη ζωή μας όλη στην κατηγορία «κόστος». Αυτή είναι η λύση που η Ε.Α.Κ.Π. προτείνει από τα συνέδρια της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. μέχρι το Δ.Σ. της κάθε Ε.Υ.Π.Σ. με τους εκλεγμένους εκπροσώπους που διαθέτει. Πρόταση που θέλει τον πυροσβέστη πρωταγωνιστή και όχι κομπάρσο και θεατή στην ίδια του τη ζωή”.

Σχετικά Άρθρα

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος
Ομοσπονδίας

Περί πρόσθετης εργασίας

Βάσει της νέας τροποποιημένης διάταξης όπου η πρόσθετη εργασία δύναται να εκτελείται μόνο το χρονικό διάστημα 10:00΄π.μ. – 22:00΄μ.μ…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »
Νέα προκήρυξη για μόνιμες προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα
Ειδησιογραφία

Νέα προκήρυξη για μόνιμες προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα

Νέα προκήρυξη για μόνιμες προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, για 30 υποψηφίων πτυχιούχων Πλοηγών Κυβερνητών, Πλοηγών Μηχανικών και Βοηθών Πλοηγών Μηχανικών…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »
Μετάβαση στο περιεχόμενο