Ε.Υ.Π.Σ.Π.Β.Α.

Email:

eypspba@gmail.com

Τηλ:

(+30) 2251400355

Ελλιπής Ατομικός Εξοπλισμός Προστασίας των Πυροσβεστών

ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Αριθ.Πρωτ. 13

Σάμος 30-04-2009

Προς:

  1. Μέλη της Ένωσης
  2. Μ.Μ.Ε

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Ελλιπής Ατομικός Εξοπλισμός Προστασίας των Πυροσβεστών»

Την 1 Μαΐου ξεκινά επίσημα η αντιπυρική περίοδος του 2009, για άλλη μια χρονιά οι πυροσβέστες θα κληθούν να ριχτούν στην μάχη «γυμνοί». Δυστυχώς για μια ακόμα φορά μας αποδεικνύουν τη σκληρή αλήθεια, ότι είμαστε αναλώσιμοι και η ζωή μας είναι απλά ένα νούμερο στατιστικής!

Πως αλλιώς να ερμηνεύσουμε το γεγονός ότι ξεκινάμε να προστατέψουμε τον φυσικό πλούτο της χώρας αλλά και τις περιουσίες των πολιτών με 4000 κενά στις οργανικές θέσεις! Πώς να ερμηνεύσουμε το γεγονός ότι θα ριχτούμε στις πυρκαγιές με ατομικό εξοπλισμό ελλιπές!

 

Πέντε ολόκληρα χρόνια στους πυροσβέστες δεν είχε χορηγηθεί φόρμα εργασίας, αλλά και όταν πέρυσι, μετά από την χορηγία μιας ιδιωτικής τράπεζας, οι πυροσβέστες άλλαξαν, αλλά και απέκτησαν καινούρια στολή, δυστυχώς απέκτησαν 1 καινούρια στολή, θα αναγκαστούν δηλαδή οι πυροσβέστες να βάλουν το χέρι στη τσέπη, για να έχουν δεύτερη στολή. Δεν συζητάμε για πιο απλά πράγματα όπως μπλούζες, και άρβυλα – μπότες, όπου εκεί είναι δεδομένο ότι τα πληρώνουμε από τη τσέπη μας. Είναι δυνατόν, εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο να υπάρχουν ακόμα συνάδελφοι που δεν έχουν προμηθευτεί άρβυλα ή μπότες, με την δικαιολογία ότι δεν έχουν, ή ότι δεν υπάρχουν νούμερα!!!

 

Είδαμε μετά την απώλεια ζωών με θύματα συναδέλφους συμβασιούχους να δίνονται σε αυτούς κράνη για τις δασικές πυρκαγιές, μάσκα προστασίας των ματιών και ατομική αναπνευστική προσωπίδα με φίλτρο. Για τους μόνιμους επαγγελματίες πυροσβέστες δεν υπάρχει ακόμα η δυνατότητα για τέτοια πολυτέλεια, γιατί εκεί φτάσαμε, τα αυτονόητα να τα θεωρούμε πολυτέλεια!!!

 

Ενώ το αποκορύφωμα είναι ότι για μια ακόμη φορά, βγήκαν νέοι συνάδελφοι, νέα άπειρα παιδιά από την σχολή Πυροσβεστών, στην κατάσβεση πυρκαγιών και σε ορισμένους δεν τους χορηγήθηκε ολόκληρος, ο βασικός ατομικός εξοπλισμός προστασίας τους, όπως την περισκελίδα του επενδύτη, ζώνη πυροσβεστικού τύπου, δεν τους χορηγήθηκε ούτε καν κράνος!!!

 

Οπότε το να μιλήσουμε για εξέλιξη του πυροσβεστικού ατομικού εξοπλισμού, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά αλλά και αμερικάνικα πρότυπα ( όπως ατομικά ασύρματα μέσα επικοινωνίας, ατομικά αντιπυρικά καταφύγια μηχανήματα εντοπισμού – προσανατολισμού .κ.τ.λ.), θα ακουγόταν περισσότερο για σενάριο επιστημονικής φαντασίας!!!

 

Σαράντα επτά (47) θανατηφόρα ατυχήματα είχε το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος από την ίδρυση του, μέχρι και σήμερα, από τα οποία τα 25 συνέβησαν την τελευταία δεκαετία ( 13 μόνιμοι υπάλληλοι και 12 συμβασιούχοι ) χωρίς να καταμετράμε τους μικρούς αλλά και σοβαρούς τραυματισμούς υπαλλήλων κατά την διάρκεια υπηρεσίας.

 

Ίσως να θεωρούν ότι αυτοί οι τραυματισμοί και οι απώλειες ανθρώπινων ζωών – τραυματισμοί και απώλειες Πυροσβεστών δεν έχουν φτάσει σε τέτοιο ανησυχητικό επίπεδο ( έτσι δικαιολογείτε και το γεγονός ότι δεν έχουν εντάξει και το επάγγελμα μας στα επικίνδυνα και ανθυγιεινά ) και να περιμένουν να χαθούν και άλλοι πυροσβέστες, για να ανησυχήσουν και ίσως τότε τουλάχιστον, να ενδιαφερθούν, ώστε να χορηγηθούν οι πυροσβέστες, τον απαραίτητο βασικό ατομικό εξοπλισμό προστασίας, αλλά το ερώτημα είναι;

 

Πόσοι ακόμα συνάδελφοι πρέπει να θυσιαστούν, για να μας δώσουν σημασία!!!

 

Είναι απορίας άξιο όμως, πως βγαίνουν οι ηγέτες μας, πολιτικοί αλλά και ένστολοι και δηλώνουν με σιγουριά ότι είμαστε πανέτοιμοι και οργανωμένοι ενόψει της αντιπυρικής περιόδου! Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης είναι κατά 69,2 εκατομμύρια ευρώ μικρότερος από τις προτάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τα οχήματα σε πολλές υπηρεσίες και κυρίως στα πυροσβεστικά κλιμάκια είναι μουσειακά!! Ο ατομικός εξοπλισμός είναι σχεδόν ανύπαρκτος, αλλά εμείς είμαστε έτοιμοι. Ομολογουμένως είναι άξιο θαυμασμού αυτό το επίτευγμα, να είσαι έτοιμος χωρίς να έχεις την απαραίτητη οργάνωση!!!

 

Αυτή είναι μια κραυγή αγωνίας που σκοπό έχει να ενημερώσει αλλά και να ευαισθητοποιήσει κάποιους, αν υπάρχουν τέτοιοι ακόμα ώστε να βγούμε από αυτό το θέατρο του παραλόγου και να νιώσουμε επιτέλους ότι δουλεύουμε σε κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης… με πλήρη ατομικός εξοπλισμός προστασίας, χωρίς κενά σε οργανικές θέσεις, με κατάλληλα οχήματα και αεροσκάφη.

Με Εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΣΙΜΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΕΤΟΥ

Σχετικά Άρθρα

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ειδησιογραφία

Απαγόρευση χρήση πυρός από 15-04-2024 στις Περιφέρειες Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης.

Στην Πυροσβεστική ρίχνει την ευθύνη για το μπάζωμα στα Τέμπη, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »
Μετάβαση στο περιεχόμενο