Ε.Υ.Π.Σ.Π.Β.Α.

Email:

eypspba@gmail.com

Τηλ:

(+30) 2251400355

Ενημέρωση για την πορεία εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος

Θέμα: «Ενημέρωση για την πορεία εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων»

Σε σχέση με τις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις που χειρίζομαι κατ’ ανάθεση από τους υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος, σας ενημερώνω :

1. Διεκδίκηση διαφοράς επιδόματος ειδικής απασχόλησης.

Για το θέμα αυτό έχουν ασκηθεί αγωγές με αίτημα την επιδίκαση 58,69 Ευρώ ανά μήνα για το χρονικό διάστημα από 1.1.2000 έως και 31.12.2003, ήτοι για 4 έτη. Οι αγωγές αυτές εκδικάστηκαν ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών κατά τις δικασίμους της 8, 9, 12, 13, 14 Νοεμβρίου 2007 και 6 Δεκεμβρίου 2007 και επί μέρους αυτών έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα αποφάσεις απορριπτικές και προδικαστικές. Επί των απορριπτικών αποφάσεων που μας έχουν κοινοποιηθεί έχουμε ασκήσεις εφέσεις και επί των προδικαστικών αποφάσεων που ζητούν στοιχεία από το Πυροσβεστικό Σώμα έχουμε καταθέσει σχετικές αιτήσεις για παραλαβή των αιτούμενων με αποφάσεις στοιχείων. Το σκεπτικό των απορριπτικών αποφάσεων στηρίζεται στην αιτιολογική έκθεση του Ν. 2448/1996 στην οποία αναφέρεται ότι η διαφοροποίηση του παραπάνω επιδόματος μεταξύ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας δικαιολογείται εκ του γεγονότος ότι στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας χορηγείται αποζημίωση για την απασχόληση πέραν του πενθημέρου την οποία δεν λαμβάνει το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων κι έτσι καλύπτεται η όποια ανισότητα προκύπτει.

2. Διεκδίκηση διαφοράς αμοιβής για νυκτερινή εργασία.

Για το θέμα αυτό έχουν ασκηθεί αγωγές με αίτημα την επιδίκαση της διαφοράς που προκύπτει από την παροχή νυκτερινής εργασίας πέραν των 48 ωρών ανά μήνα για το διάστημα από 1.7.2003 έως και τον Φεβρουάριο του έτους 2005 και στη συνέχεια για το διάστημα από 1.3.2005 έως και 31.8.2007 (δεδομένου ότι από 1ης Σεπτεμβρίου 2007 αυξήθηκαν οι ώρες αμειβόμενης νυκτερινής εργασίας από 48 σε 64 μηνιαίως). Οι αγωγές αυτές μέχρι σήμερα δεν έχουν προσδιορισθεί να συζητηθούν. Ο προσδιορισμός τους χρονικά αναμένεται περί τα τέλη του έτους 2009.

3. Διεκδίκηση διαφοράς αμοιβής 176 Ευρώ.

Έχουν ασκηθεί οι αγωγές και αναμένεται ο προσδιορισμός για τη συζήτησή τους, ο οποίος θα καθυστερήσει. Με τις αγωγές αυτές ζητάμε τη διαφορά αυτή από 1.1.2002 έως και 30.6.2007.

4. Επίδομα παραμεθορίων/προβληματικών περιοχών.

Έχουν ασκηθεί οι αγωγές και αναμένεται ο προσδιορισμός για τη συζήτησή τους. Ήδη, συζητήθηκαν στον πρώτο βαθμό στις 22/10/2008 ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών δύο αγωγές της Π.Υ. Κω και είμαστε σε αναμονή έκδοσης απόφασης.

5. Οικογενειακό επίδομα.

Για τη διαφορά αυτή οι αγωγές έχουν συζητηθεί και έχουν εκδοθεί θετικές αποφάσεις με τις οποίες το επίδικο επίδομα επιδικάζεται για την περίοδο από 1.3.2001 έως και 30.6.2002. Το Δημόσιο έχει ασκήσει εφέσεις, που μέχρι σήμερα έχουν προσδιορισθεί να συζητηθούν σε διάφορες δικασίμους εντός του τρέχοντος έτους.

Εντός του μηνός Ιουνίου (σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου) αναμένεται να δημοσιευθεί η απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου σε σχέση με το θέμα της αναδρομικότητας των αξιώσεων των δημοσίων υπαλλήλων που άγονται σε δικαστική κρίση (διετία ή πενταετία). Σημειώνουμε ότι με παλαιότερη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, ήδη από το 2004, αλλά και την απόφαση του Μισθοδικείου του Δεκεμβρίου 2005 (για το θέμα των δικαστικών λειτουργών) είχε κριθεί ότι η εισαγόμενη από το νόμο διετής παραγραφή υπέρ του Δημοσίου ήταν αντισυνταγματική.

Ο Εισηγητής του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, Σύμβουλος Επικρατείας, Χρ. Ράμμος, εισηγήθηκε να κηρυχθεί η διάταξη που καθιερώνει διετή παραγραφή υπέρ του Δημοσίου ως αντισυνταγματική εκ νέου. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο κατά τη διάσκεψη του αρχές Μαίου 2009 επικράτησε η άποψη (και μάλιστα με μία ψήφο διαφορά) ότι το ειδικό προνομιακό καθεστώς του Δημοσίου είναι συνταγματικό.

Αναμένουμε την έκδοση της απόφασης και θα ενημερωθείτε σχετικά για το λόγο ότι εάν τελικώς επικρατήσει η άποψη περί διετούς παραγραφής και ανατραπεί η νομολογία που είχε διαμορφωθεί με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Μισθοδικείου του 2005, θα υποχρεωθούν οι υπάλληλοι που ενδιαφέρονται να ασκήσουν έως το τέλος του 2009 αγωγές για το επίδομα των 176 Ευρώ μέχρι 31.12.2009 προκειμένου να μην παραγραφεί το δικαίωμά τους από 1.7.2007 έως και 31.12.2009.

Σε κάθε περίπτωση νομολογιακά η εξέλιξη αυτή είναι δυσμενής, δεδομένου ότι υποχρεώνει τους υπαλλήλους να προσφεύγει στα Δικαστήρια για τη διεκδίκηση αναδρομικών ποσών σε τακτότερα χρονικά διαστήματα και χωρίς να έχει κριθεί στο μεσοδιάστημα επί της ουσίας το δικαίωμά τους, λόγω των καθυστερήσεων του προσδιορισμού των υποθέσεων στα Διοικητικά Δικαστήρια.

6. Διεκδίκηση για το επίδομα κινδύνου.

Έχουν ασκηθεί οι αγωγές και αναμένεται ο προσδιορισμός για τη συζήτησή τους, ο οποίος θα καθυστερήσει λόγω του φόρτου των υποθέσεων στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Με εκτίμηση,

Κωνσταντίνος Δ. Πενταγιώτης
Δικηγόρος Παρ’Αρείω Πάγω
Νομικός Σύμβουλος Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

Κάνιγγος 23, 106 77 Αθήνα

Τηλ. 210-330.32.70, Fax. 210-33.03.951, Εmail: penko5@οtenet.gr

Σχετικά Άρθρα

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ειδησιογραφία

Απαγόρευση χρήση πυρός από 15-04-2024 στις Περιφέρειες Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης.

Στην Πυροσβεστική ρίχνει την ευθύνη για το μπάζωμα στα Τέμπη, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »
Μετάβαση στο περιεχόμενο