Ε.Υ.Π.Σ.Π.Β.Α.

Email:

eypspba@gmail.com

Τηλ:

(+30) 2251400355

Επιφυλακές Πυροσβεστικού προσωπικού

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος

Αριθ.Πρωτ. 96

Αθήνα 01-07-2024

Προς:

  1. Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο, κ. Θεόδωρο Βάγια
  2. Πρωτοβάθμιες Ενώσεις, Μέλη Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

ΘΕΜΑ: «Επιφυλακές Πυροσβεστικού προσωπικού».

Κύριε Αρχηγέ,

Η Ομοσπονδία μας με την από 28/06/2024 και αρ.πρωτ.93 ανακοίνωσή της, σας προϊδέασε σε μεγάλο βαθμό γι΄αυτά που λάβανε και συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες επί του συνόλου του Πυροσβεστικού Προσωπικού. Αναφερόμαστε στη σαφή πλέον και άνευ προηγουμένου καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων μας, καθώς και στην πλήρη κατάλυση των ασφαλών συνθηκών εργασίας, κάτω υπό τις οποίες θα έπρεπε να επιχειρούν οι Πυροσβέστες στη χώρα μας.

Σεβόμαστε στο έπακρο και έχουμε πλήρη συναίσθηση των δύσκολων ωρών και καταστάσεων που βίωσε η πατρίδα μας με τις εκατοντάδες εκδηλώσεις πυρκαγιών καθημερινά και ειδικά το πρόσφατο Σαββατοκύριακο στον νομό Αττικής, όπου γυναίκες και άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος με ύψιστο επαγγελματισμό αντιμετώπισαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, με μεγάλη επιτυχία 3 μεγάλες δασικές πυρκαγιές που περικύκλωσαν την πρωτεύουσα αποτρέποντας μία ανυπολόγιστη οικολογική και όχι μόνο καταστροφή, αποσπώντας τη θετική αποδοχή από τα Μ.Μ.Ε. και τους συμπολίτες μας.

Πλην όμως η άνευ προηγουμένου και παντελώς στερούμενης επιχειρησιακής και ανθρώπινης λογικής εφαρμογή κατά το δοκούν του επιχειρησιακού σχεδίου αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τους συναδέλφους μας στα πεδία των μαχών και τη σωματική ακεραιότητα τους. Η συνεχιζόμενη αλόγιστη (και όπως καλά γνωρίζετε απλήρωτη) υπερεργασία τους, οι λιγοστές ώρες ξεκούρασης, οι συνεχείς πολύωρες μετακινήσεις των συναδέλφων μας από την επαρχία, που διανύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για ώρες, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε μειωμένα αντανακλαστικά, όπως επίσης σε σωματική και ψυχική καταπόνηση. Επίσης στο ίδιο επικίνδυνο αποτέλεσμα οδηγεί η παρατεταμένη (και αδικαιολόγητη για τα επικρατούντα καιρικά φαινόμενα) συνεχιζόμενη επιφυλακή ή καταστρατήγηση του ωραρίου. Ήδη μετράμε θύματα σε συμβάντα.

Κύριοι της φυσικής και πολιτικής μας ηγεσίας, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του, προτού προστεθούν και άλλα θύματα στο βωμό του καθήκοντος. Ως Ομοσπονδία και προασπιστές των εργασιακών κεκτημένων των συναδέλφων μας, επιφυλασσόμαστε για την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματός μας σε οποιαδήποτε περίπτωση πρόκλησης κινδύνου, τραυματισμού ή απώλειας που προκύπτουν μέσα από παράνομες και καταχρηστικές διαταγές. Καθήκον για εμάς είναι η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής, της δημόσιας υγείας και του φυσικού πλούτου. Ιερό καθήκον επίσης είναι οι ασφαλείς επιστροφές των συναδέλφων μας στα σπίτια τους και τις οικογένειές τους.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο                                      ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ ΑΠΟΛΛΩΝ                            ΛΑΥΡΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος
Ομοσπονδίας

Περί πρόσθετης εργασίας

Βάσει της νέας τροποποιημένης διάταξης όπου η πρόσθετη εργασία δύναται να εκτελείται μόνο το χρονικό διάστημα 10:00΄π.μ. – 22:00΄μ.μ…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »
Νέα προκήρυξη για μόνιμες προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα
Ειδησιογραφία

Νέα προκήρυξη για μόνιμες προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα

Νέα προκήρυξη για μόνιμες προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, για 30 υποψηφίων πτυχιούχων Πλοηγών Κυβερνητών, Πλοηγών Μηχανικών και Βοηθών Πλοηγών Μηχανικών…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »
Μετάβαση στο περιεχόμενο