Ε.Υ.Π.Σ.Π.Β.Α.

Email:

eypspba@gmail.com

Τηλ:

(+30) 2251400355

Επικίνδυνη φιάλη οξυγόνου “χάρισε” 80% αναπηρία σε πυροσβέστη

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Θέμα: «Επικίνδυνη φιάλη οξυγόνου "χάρισε" 80% αναπηρία σε πυροσβέστη»

Το Lesvosnews.net εδώ και μήνες έχει ασχοληθεί με την υπόθεση του άτυχου πυροσβέστη από την Αγιάσο Χριστόφα Τζαναβάρη που συμμετέχοντας σε μια άσκηση στην Κρήτη κατέληξε με ποσοστό αναπηρίας 80% χωρίς μέχρι τώρα οι υπεύθυνοι να έχουν αναγνωρίσει το πρόβλημα.

Ο Αρχ/στης Τζαναβάρης Χριστόφας με επιστολές του είχε προειδοποιήσει αλλά κανείς δεν τον άκουσε:
“Σας έχω αποστείλει δυο επιστολές στις 15/09/2013 και στις 4/11/2013 οπότε είστε πλήρως ενημερωμένοι για το ατύχημα μου. Και οι δυο επιστολές μου σκόπευαν αφενός να ενημερωθούν οι συνάδελφοι μου πυροσβέστες και αφετέρου οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, με σκοπό την αποφυγή μελλοντικών ατυχημάτων οφειλόμενα στις παραλήψεις της υπηρεσίας. Πρέπει δε να σας αναφέρω, ότι οι αεροσυμπιεστές και οι φιάλες των αναπνευστικών συσκευών ακόμη και σήμερα, λόγο της αδιαφορίας των πάντων κρύβουν σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία των συναδέλφων πυροσβεστών. Φιάλες αναπνευστικών συσκευών σε έλεγχο από ειδικό κέντρο των Αθηνών κρίθηκαν σε ποσοστό 70% επικίνδυνες και ακατάλληλες προς χρήση και αεροσυμπιεστές που παρέλαβαν οι υπηρεσίες στις αρχές της δεκαετίας του 1990 πιστοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2013, μητρώα ανύπαρκτα, πιστοποιήσεις ανύπαρκτες, άγνοια του τρόπου χρήσης, έλλειψη οδηγιών χρήσης και συντήρησης.”

Με εξαίρεση τις ερωτήσεις που έκανε το ΚΚΕ στη Βουλή υπήρξε προσπάθεια η υπόθεση να “θαφτεί”.

Μερικούς μήνες αργότερα στο Παλαιό Φάληρο το Πυροσβεστικό Σώμα θρηνεί τον πρώτο νεκρό από τις προβληματικές φιάλες οξυγόνου.

Η εφημερίδα Το ΧΩΝΙ στην τελευταία της έκδοση αποκαλύπτει:

Επικίνδυνες φιάλες, που χρησιµοποιούν καθηµερινά χιλιάδες πυροσβέστες. Μια ένορκη διοικητική εξέταση, που δεν έχει τελειώσει ακόµα, και στοιχειώνει ένα νεκρό υπαξιωµατικό του Πυροσβεστικού Σώµατος και την οικογένειά του. ∆εκάδες αναπάντητα ερωτήµατα, αλλά και άγνωστα περιστατικά αναπηρίας µε παρολίγο… θύµατα πυροσβέστες. Οι λεπτοµέρειες που φέρνει στη δηµοσιότητα Το ΧΩΝΙ αποτελούν «βόµβα» για την πυροσβεστική υπηρεσία. Αναστάτωση, όµως, προκάλεσαν και οι ποινικές διώξεις σε βαθµό κακουργήµατος, που ασκήθηκαν στις αρχές του µήνα από την Εισαγγελία Αθηνών και είναι κατά παντός υπευθύνου. Οι κατηγορίες είναι:
■ Θανατηφόρος έκθεση κατά συρροή.
■ Ανθρωποκτονία από αµέλεια κατά συρροή.
■ Εµπρησµός από αµέλεια.
■ Εκρηξη από αµέλεια.

Η Βασιλική Μάντζιου µιλά Στο ΧΩΝΙ και περιγράφει το δεύτερο Γολγοθά που πέρασε, µετά το χαµό του αδελφού της, προκειµένου να πάρει στα χέρια της όλα τα απαραίτητα έγγραφα, θέλοντας να µάθει τι ακριβώς συνέβη εκείνο το βράδυ του περασµένου Σεπτέµβρη στο διώροφο σπίτι της οδού Ιπποκράτους 4. Οπως λέει η ίδια «κανείς δεν µου είπε γιατί εκείνο το βράδυ πέθανε ένας πυροσβέστης, µου είπαν παρά µόνο ότι είναι ήρωας. Ο Μάνθος δεν είναι ήρωας, αλλά ένας αδικοχαµένος άνθρωπος». Η Ε∆Ε που διενεργεί εδώ και 5 µήνες αξιωµατικός της Πυροσβεστικής, όλα δείχνουν ότι οδεύει σε κουκούλωµα των υπευθύνων, αφού έχει χαθεί στα συρτάρια των αρµοδίων του Αρχηγείου.

ΕΠΙΚΙΝ∆ΥΝΕΣ ΦΙΑΛΕΣ, ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ

Το πιο εξοργιστικό στοιχείο και ταυτόχρονα απειλή για την υγεία και τη ζωή 12.000 πυροσβεστών είναι, όπως καταγγέλλει η οικογένεια του 33χρονου, το καθεστώς και οι έλεγχοι που γίνονται στις αναπνευστικές συσκευές. Μια τέτοια αναπνευστική συσκευή χρησιµοποίησε και ο άτυχος Μάνθος, θέλοντας να σώσει την ένοικο του σπιτιού που είχε εγκλωβιστεί µέσα στις φλόγες και τους καπνούς. Με έγγραφό του, το Εθνικό Σύστηµα ∆ιαπίστευσης (Ε.Σ.Υ.∆.) βεβαιώνει ότι «το συνεργείο αναπνευστικών συσκευών της ∆ιεύθυνσης Τεχνικών του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώµατος δεν είναι διαπιστευµένο από το Ε.ΣΥ.∆». Με άλλα λόγια, η συγκεκριµένη υπηρεσία της Πυροσβεστικής δεν έχει ούτε πιστοποιηµένο και κατάλληλα εκπαιδευµένο προσωπικό, αλλά ούτε και ανάλογα µηχανήµατα. Επίσης, δεν τηρεί τις προβλεπόµενες διαδικασίες προκειµένου να κάνει τον απαραίτητο έλεγχο ή να επισκευάσει τις αναπνευστικές συσκευές που φορούν οι πυροσβέστες στη µάχη µε τις φλόγες. Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι ένα ιδιωτικό κέντρο µε το οποίο συνεργάζεται η Πυροσβεστική για τον έλεγχο των φιαλών και αναπνευστικών συσκευών είναι εγκεκριµένο «να εξετάζει δοχεία πίεσης δηλαδή µόνον τις φιάλες και όχι συγκροτήµατα πίεσης, όπως είναι οι αναπνευστικές συσκευές». Επιπλέον, το συγκεκριµένο κέντρο δεν είναι εγκεκριµένο να επανελέγχει φιάλες ανθρακονηµάτων, που θεωρούνται νεότερης γενιάς, καλύτερης ποιότητας και έχουν µικρότερο βάρος από τις χαλύβδινες που είναι παλιότερες.

Οπως υποστηρίζει η πλευρά της οικογένειας, τον άτυχο υπαξιωµατικό, πέραν της εγκατάλειψής του στο µπαλκόνι του 2ου ορόφου για ένα δίωρο, είναι πολύ πιθανόν να τον πρόδωσε και η αναπνευστική συσκευή που χρησιµοποίησε, κάτι που αποδεικνύεται άλλωστε και από τις αποµαγνητοφωνηµένες συνοµιλίες µε το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής το µοιραίο βράδυ. Από την πλευρά του, το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής απαντά πως «συνεργάζεται µε τουλάχιστον τρεις άλλες εταιρείες για τον έλεγχο των φιαλών και των αναπνευστικών συσκευών που τηρούν ότι προβλέπει ο νόµος» µε την οικογένεια να απαντά ότι «οι συγκεκριµένες εταιρείες ελέγχουν την αντοχή των φιαλών σε πίεση και όχι την ποιότητα του αέρα που τις γεµίζουν ούτε τα λοιπά εξαρτήµατα µιας αναπνευστικής συσκευής. Κάτω από αυτές τις συνθήκες κινδυνεύει η υγεία και ζωή των πυροσβεστών και πρέπει να φοβούνται για τη ζωή τους. ∆ύσκολα θα πιστέψουν ότι πάνε στον πόλεµο χωρίς τον κατάλληλα ελεγµένο εξοπλισµό ατοµικής προστασίας, δύσκολα θα πιστέψουν ότι η φιάλη του Μάνθου δεν είχε υποστεί τον ενδεδειγµένο από τον κατασκευαστή και προβλεπόµενο από την κείµενη σχετική νοµοθεσία έλεγχο», λέει Στο ΧΩΝΙ η αδελφή του Λαρισαίου πυροσβέστη.

Η ΦΙΑΛΗ… ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΑΛΟΥΜ

Πολλά ερωτήµατα προκαλεί, όµως, και ο τρόπος που χειρίστηκε η Πυροσβεστική και το Ανακριτικό Τµήµα το τραγικό περιστατικό του θανάτου ενός δικού της ανθρώπου. Συγκεκριµένα, όπως προκύπτει από τα έγγραφα του Ανακριτικού Τµήµατος που φέρνει στη δηµοσιότητα Το ΧΩΝΙ, ο άτυχος αρχιπυροσβέστης φορούσε «µια φιάλη πεπιεσµένου αέρα µάρκας LUXFER», ενώ σε άλλο έγγραφο, όπου καταγράφεται ο εξοπλισµός που υπήρχε στον 5ο Πυροσβεστικό Σταθµό της Καλλιθέας, όπου υπηρετούσε, φαίνεται ότι χρησιµοποίησε µια φιάλη µάρκας DRAGER. Ποιο άραγε από τα δυο επίσηµα έγγραφα λέει την αλήθεια;

Οµως, το αλαλούµ δεν σταµατά εδώ, καθώς υπάρχουν πολλά ερωτηµατικά σχετικά µε το σηµείο, όπου κατασχέθηκε η µοιραία φιάλη. Την επόµενη µέρα της πυρκαγιάς, όπως αναφέρει σχετικό έγγραφο, ο αρµόδιος υπάλληλος του Ανακριτικού Τµήµατος της Αθήνας «παρέλαβε την αναπνευστική συσκευή από τον προϊστάµενο του γραφείου κίνησης του 5ου πυροσβεστικού σταθµού», όπου υπηρετούσε ο Λαρισαίος αρχιπυροσβέστης. Ωστόσο, σε µεταγενέστερο έγγραφο, µε ηµεροµηνία 22 Οκτωβρίου 2014, αναφέρεται ότι «για τον έλεγχο καλής λειτουργίας αναπνευστικής συσκευής, την οποία κατασχέσαµε από τον τόπο του συµβάντος και φορούσε ο αποθανών στο εν λόγω συµβάν Απ/στης Μάντζιος Μάνθος». Τι από τα δυο λοιπόν ισχύει και ποιο από τα δυο έγγραφα λέει την αλήθεια; Η µοιραία φιάλη κατασχέθηκε στον τόπο του συµβάντος ή την επόµενη µέρα στον 5ο πυροσβεστικό σταθµό στην Καλλιθέα; Πώς άραγε η οικογένεια του Μάνθου Μάντζιου να µην έχει αµφιβολίες και υποψίες ότι κάτι συνέβη, για συγκάλυψη ευθυνών, όταν υπάρχουν τέτοιες εξόφθαλµες διαφορές και, µάλιστα, τη στιγµή που το Ανακριτικό Τµήµα έστειλε για έλεγχο την κατασχεθείσα αναπνευστική συσκευή σε Ιδιωτικό Κέντρο Ελέγχου, που δεν είναι πιστοποιηµένο από το Εθνικό Σύστηµα ∆ιαπίστευσης να κάνει το συγκεκριµένο έλεγχο;

Η ΟΡΓΗ ΤΗΣ Α∆ΕΡΦΗΣ…

Από την πρώτη στιγµή, η αδελφή του αδικοχαµένου πυροσβέστη θέλησε να µάθει την αλήθεια αλλά πολλές φορές έπεφτε πάνω σε τοίχο ή σε µισόλογα. «Με εξοργίζει το γεγονός ότι θα ξαναγίνει και ο επόµενος νεκρός µπορεί να είναι οποιοσδήποτε. Μην ξεχνάµε ότι εκείνο το βράδυ ”χάθηκε” και µια γυναίκα. Αν ”χάσεις” έναν άνθρωπο, δεν σηµαίνει ότι πρέπει να θάψεις το γεγονός µαζί µε τον άνθρωπο. Θα ήθελα να πω σε όλους τους πυροσβέστες ότι δουλειά τους είναι να βοηθάνε και όχι να εγκαταλείπουν κάποιον και να πεθαίνει, είτε είναι ο Μάνθος είτε πολίτες» λέει, αναφερόµενη στις αλλεπάλληλες εκκλήσεις που έκανε ο αδελφός της στο κέντρο της Πυροσβεστικής, όταν αντιµετώπισε πρόβληµα µε την αναπνευστική του συσκευή, χωρίς όµως να παίρνει απαντήσεις. Εκεί όµως που γίνεται έξαλλη είναι µε το γεγονός ότι θα µπορούσε ο αδελφός της να είχε σωθεί, αν είχαν γίνει οι απαραίτητες ιατρικές ενέργειες, αν δεν είχαν καθυστερήσει για 2 ώρες να τον αποµακρύνουν από το µπαλκόνι, όπου ήταν αναίσθητος, και τον είχαν µεταφέρει σε χώρο όπου υπήρχε αρκετό οξυγόνο. «Η εισπνοή µονοξειδίου του άνθρακα ήταν η κύρια αιτία θανάτου του Μάνθου, δηλητηριάστηκε. Ούτε κάηκε ούτε χτύπησε. Παγιδεύτηκε αβοήθητος σε τοξικό περιβάλλον µε καπνούς από την πυρκαγιά. Σε αυτό µπορεί ακόµη να συνέβαλε και κάποιο ελάττωµα ή ακατάλληλος προς εισπνοή αέρας της αναπνευστικής συσκευής του» λέει Στο ΧΩΝΙ και αποκαλύπτει ότι «η φωτιά ξέσπασε λίγο µετά τις 9 το βράδυ, ο αδελφός µου ζήτησε βοήθεια από το κέντρο επιχειρήσεων τέσσερις φορές από 9:17 µέχρι 9:30 και τον αποµάκρυναν οι πυροσβέστες από το µπαλκόνι στις 11 και µισή το βράδυ, ενώ η επίσηµη ώρα θανάτου είναι 22 λεπτά µετά τα µεσάνυχτα. Βέβαια, όπως επισήµως µου απάντησε το στρατιωτικό νοσοκοµείο, το ηλεκτροκαρδιογράφηµά του… δεν βρέθηκε», λέει µε νόηµα.

∆ΥΟ ΑΓΝΩΣΤΑ… «ΘΥΜΑΤΑ»

Σύµφωνα µε πληροφορίες που έχει στη διάθεση του Το ΧΩΝΙ, ο Μάνθος Μάντζιος στάθηκε άτυχος και έχασε τη ζωή του, αλλά δυο άλλοι συνάδελφοί του γλίτωσαν την τελευταία στιγµή. Πρόκειται για έναν πυροσβέστη που αντιµετωπίζει βαριάς µορφής αναπηρία (σ.σ. εννοεί τον πυροσβέστη από την Αγιάσο) και ήταν το αποτέλεσµα της κακής ποιότητας αέρα, που εισέπνευσε από αναπνευστική συσκευή κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης. Η υπόθεσή του έχει παραπεµφθεί στη ∆ικαιοσύνη χωρίς όµως ακόµα να έχει αποφανθεί.

Το δεύτερο περιστατικό αφορά σ’ έναν άλλο αξιωµατικό του Πυροσβεστικού Σώµατος, ο οποίος λίγες µέρες µετά το τραγικό περιστατικό του Παλαιού Φαλήρου, πήρε µέρος στην κατάσβεση µιας µικρής έκτασης πυρκαγιάς σε διαµέρισµα στην Κυψέλη. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης, είχε µπει στο εσωτερικό του διαµερίσµατος και, για άγνωστο λόγο -προφανώς ένιωσε δυσφορία-, έβγαλε την αναπνευστική του συσκευή µε αποτέλεσµα να υποστεί εγκαύµατα στο πρόσωπο. Για ποιο λόγο, όµως, ένας έµπειρος πυροσβέστης έβγαλε τη µάσκα του ενώ ήταν µέσα στη φωτιά; Τι συνέβη εκείνη την κρίσιµη στιγµή; Μήπως γνώριζε κάτι παραπάνω για την ποιότητα του αέρα, που εισέπνεε µέσω της συσκευής του; Η κίνηση αυτή ίσως να του έσωσε τη ζωή αλλά χρειάστηκε να νοσηλευτεί για τουλάχιστον έξι µέρες στη µονάδα εντατικής θεραπείας του στρατιωτικού νοσοκοµείου.

Πηγή: http://www.lesvosnews.net/

Σχετικά Άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο