Ε.Υ.Π.Σ.Π.Β.Α.

Email:

eypspba@gmail.com

Τηλ:

(+30) 2251400355

Εργασίες του 26ου Πανελλαδικού Συνεδρίου

Εργασίες του 26ου Πανελλαδικού Συνεδρίου

Πραγματοποιήθηκε στις 4,5,& 6 Ιουνίου 2024 στην Καστοριά το 26ο Συνέδριό μας με τη συμμετοχή των αντιπροσώπων των Πρωτοβάθμιων Περιφερειακών Ενώσεων της Ομοσπονδίας, με κεντρικό σύνθημα “Οι Μάχες και οι Αγώνες δεν χαρίζονται κερδίζονται ! Συνεχίζουμε…”. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν τα ακόλουθα: Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός – Έκθεση εξελεγκτικής επιτροπής – Ψηφοφορίες Διοικητικού και Οικονομικού Απολογισμού – Πρόγραμμα δράσης – Ψηφίσματα.

Μετά την παρουσίαση του Διοικητικού και του Οικονομικού Απολογισμού καθώς και την Έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής τοποθετήθηκαν επ’ αυτών ο Πρόεδρος, οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας. Ακολούθησε μυστική ψηφοφορία και εγκρίθηκαν τόσο ο Διοικητικός, όσο και ο Οικονομικός Απολογισμός του Δ.Σ. ως εξής:

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Ψήφισαν 191

ΝΑΙ 122

ΟΧΙ 58

ΛΕΥΚΑ 11

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Ψήφισαν 191

ΝΑΙ 154

ΟΧΙ 30

ΛΕΥΚΑ 7

Ακολούθησαν τοποθετήσεις – προτάσεις από το Προεδρείο, τους επικεφαλής των παρατάξεων καθώς και από σύνεδρους για τα κάτωθι θέματα: Θεσμικά – εργασιακά – οικονομικά – ασφαλιστικά -συνταξιοδοτικά κ.λ.π. με στόχο την αναπροσαρμογή και αναβάθμιση του διεκδικητικού μας πλαισίου ώστε να γίνει ακόμη πιο αγωνιστικό προκειμένου να δοθούν ή να δρομολογηθούν άμεσα λύσεις στα δίκαια αιτήματά μας με μοναδικό γνώμονα το κοινό συμφέρον.

Κατατέθηκε ολοκληρωμένη πρόταση από το Προεδρείο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. σχετικά με το διεκδικητικό μας πλαίσιο, προς ψήφιση, ακολούθησε διεξοδική συζήτηση με τοποθετήσεις επί των προτάσεων του Προεδρείου από τον Πρόεδρο, από τους επικεφαλής των παρατάξεων, από μέλη του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. και πολλούς Συνέδρους.

Τίμησαν με την παρουσία τους και απεύθυναν χαιρετισμό ύστερα από την ομιλία του Προέδρου της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ., η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, ο Γενικός Επιθεωρητής Π.Υ. Βορείου Ελλάδας του Π.Σ. Ευάγγελος Φαλάρας, η εκπρόσωπος της Ν.Δ βουλεύτρια Καστοριάς Μαρία Αντωνίου, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής Κοσμάς Βαρσάμης, ο εκπρόσωπος Κ.Κ.Ε. βουλευτής Α Θεσσαλονίκης Ιωάννης Δελλής, η εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Θεοπίστη Πέρκα βουλεύτρια Φλώρινας, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Πολιτευτής Καστοριάς Χρήστος Παύλου, ο Περιφ/ρχης Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Αμανατίδης, ο Δήμαρχος Καστοριάς Ιωάννης Κορεντσίδης, ο προεδρεύοντας στην Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Βασίλειος Πολυμερόπουλος, ο Πρόεδρος της Π.Ο.ΑΣ.Υ. Γρηγόριος Γερακαράκος, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Π.Ο.ΑΞΙ.Α. Ιωάννης Γραμμένος, ο Πρόεδρος της Ε.Α.Π.Σ. Κών/νος Τσίγκας, ο Αντιπρόεδρος της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ Ισίδωρος Βότσης, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ Παναγιώτης Τσίανος, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Πυροσβεστών Κύπρου Μιλτιάδης Δουκανάρης. Επίσης, τίμησαν το Συνέδριο με την παρουσία τους ο Αντιπεριφ/ρχης Π.Ε. Καστοριάς Δημήτριος Σαββόπουλος, ο Διοικητής Περιφερειακής Διοίκησης Δυτικής Μακεδονίας Αρχιπύραρχος Μητσιογιάννης Νικόλαος Διοικητής Π.Υ. Νομού Καστοριας Πύραρχος Πλατής Ιωάννης, ο Διοικητής Π.Υ. Καστοριας Αντιπύραρχος Παπουτσίδης Δημήτριος, απέστειλε χαιρετισμό ο βουλευτής Δράμας Κυριαζίδης Δημήτριος όπου και αναγνώσθηκε.

Η Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ., απένειμε πλακέτα στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Αμανατίδη Γεώργιο και στον Δήμαρχο Καστοριάς Κορεντσίδη Ιωάννη ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ για την έμπρακτη αναγνώριση των αρχών και αξιών του συνδικαλιστικού μας κινήματος, καθώς και στον Επίτιμο Υπαρχηγό του Π.Σ., Αντ/γο Δημοσθένη Καβέτσο, συμπαραστάτη στους αγώνες μας, για την παραδειγματική, αξιοπρεπή, στάση και δράση στο Πυροσβεστικό Σώμα, καθώς και για την στήριξη του στην Ένωση Δυτικής Μακεδονίας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτριος Σταθόπουλος στην εναρκτήρια ομιλία του, αναφέρθηκε ειδικότερα στη θεσμική και πρακτική θωράκιση του πυροσβέστη. Διαμαρτυρηθήκαμε και καταγγείλαμε για επανασχεδιασμό των οργανωτικών δομών με εκσυγχρονισμό και αλλαγή των τάξεων των σταθμών και των Υπηρεσιών, για άμεση ενίσχυση μετά την αύξηση των οργανικών θέσεων, με αντίστοιχο αριθμό προσλήψεων, για άμεση τροποποίηση διατάξεων του ν.4662/20 σε πολλά σημεία, που θεσμοθετήθηκε με σκοπό την αναβάθμιση του Π.Σ. και όχι για την εξόντωση και το ξεσπίτωμα των υπαλλήλων, για επικαιροποίηση και αποσαφήνιση των όρων Διαβάθμιση Κατάστασης Ετοιμότητας, Γενική – Μερική Επιφυλακή, Αυξημένη Ετοιμότητα. Το μέτρο της επιφυλακής είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας της υπηρεσιακής δράσης του Π.Σ. Θεσμοθέτηση και αποζημίωση της υπερεργασίας (πρόσθετα) με την πληρωμή της υπερεργασίας και της πρόσθετης υπηρεσίας στο πυροσβεστικό προσωπικό. Προμήθεια – αντικατάσταση πυροσβεστικών οχημάτων. Άμεση προκήρυξη σχολής Αρχ/στών. Αναγνώριση του επαγγέλματός μας ως Επικίνδυνο και Ανθυγιεινό, με πλήρη δικαιώματα, όπως αυτά αναφέρονται στην κείμενη ελληνική νομοθεσία, με δεδομένο ότι το επάγγελμά μας τηρεί όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις, όπως διαχρονικά έχουμε καταδείξει. Επαναφορά του Δασικού επιδόματος λόγω αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών κατά την αντιπυρική περίοδο. Τέλος, εκφράσαμε τον έντονο προβληματισμό μας στο γεγονός ότι έχει ποινικοποιηθεί το επάγγελμά μας

Δόθηκε η δυνατότητα σε όλους τους επίσημους προσκεκλημένους να αναπτύξουν τις θέσεις τους αναφορικά με τα μείζονα ζητήματα της πυρασφάλειας στη χώρα μας, τα προβλήματα του Πυροσβεστικού Σώματος σε σχέση με το διεκδικητικό μας πλαίσιο και ανάλογα να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους επιζητώντας την περαιτέρω συνεργασία με την Ομοσπονδία μας.

Τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το συνδικαλιστικό μας κίνημα με ιδιαίτερη οξύτητα, τέθηκαν στις ομιλίες των συνέδρων, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα ο Έλληνας μάχιμος πυροσβέστης, αλλά και στη συσπείρωση όλων προκειμένου να ενδυναμωθεί το συνδικαλιστικό μας κίνημα, καθιστάμενο πιο αποτελεσματικό στον αγώνα του.

Διεξήχθη ουσιαστικός διάλογος και κατατέθηκαν επίκαιρες προτάσεις οι οποίες καλύπτουν όλο το πλαίσιο δραστηριοποίησης των οργάνων της Ομοσπονδίας και απεδείχθη έτσι στην πράξη ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δεν έχει μόνο ρόλο την ανάδειξη των προβλημάτων, αλλά και την κατάθεση ουσιαστικών και επιτεύξιμων λύσεων για αυτά. Είμαστε υπερήφανοι για την προσφορά των Ελλήνων Πυροσβεστών οι οποίοι μέσα σε συνθήκες αντίξοες και επικίνδυνες υπερασπίζονται το υπέρτατο αγαθό της ασφάλειας, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την ανάταξη της ελληνικής κοινωνίας.

Υπερψηφίστηκε το Ψήφισμα που κατέθεσε το Προεδρείο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. σχετικά με το διεκδικητικό μας πλαίσιο. Το συγκεκριμένο πλαίσιο αποτελεί, πλέον, τον κύριο μοχλό για όλες τις δράσεις, πρωτοβουλίες, ενέργειες αλλά και αγώνες που θα συνεχίσει να δίνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας προκειμένου να δοθούν λύσεις στα χρονίζοντα και δίκαια αιτήματά μας όπως καθορίζονται στο Ψήφισμα του 26ου Συνεδρίου.

Επίσης με ομόφωνη απόφαση του Συνεδρίου ενέκρινε Ψήφισμα, υπέρ τις άμεσης διακοπής των εχθροπραξιών, που έχουν ως συνέπεια θανάτους αμάχων και χιλιάδων παιδιών, καθώς και την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους.

Οι εργασίες του 26ου Συνεδρίου της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. ολοκληρώθηκαν με την δέσμευση όλων των Συνέδρων ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με αμείωτη ένταση προκειμένου η Ελληνική Πολιτεία να θωρακίσει το Πυροσβεστικό Σώμα και κατ’ επέκταση τον Έλληνα Πυροσβέστη, να δώσει λύσεις στα πολλά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει, σύμφωνα με το διεκδικητικό πλαίσιο που προέκυψε από τις εργασίες του Συνεδρίου.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο                                      ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ ΑΠΟΛΛΩΝ                            ΛΑΥΡΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος
Ομοσπονδίας

Περί πρόσθετης εργασίας

Βάσει της νέας τροποποιημένης διάταξης όπου η πρόσθετη εργασία δύναται να εκτελείται μόνο το χρονικό διάστημα 10:00΄π.μ. – 22:00΄μ.μ…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »
Νέα προκήρυξη για μόνιμες προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα
Ειδησιογραφία

Νέα προκήρυξη για μόνιμες προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα

Νέα προκήρυξη για μόνιμες προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, για 30 υποψηφίων πτυχιούχων Πλοηγών Κυβερνητών, Πλοηγών Μηχανικών και Βοηθών Πλοηγών Μηχανικών…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »
Μετάβαση στο περιεχόμενο