Αρ. Πρωτ. : 20
Αθήνα, 20/03/2025
ΠΡΟΣ:
Πρωτοβάθμιες Ενώσεις ΠΟΕΥΠΣ
(Για ενημέρωση των μελών τους)
ΘΕΜΑ: «Για τις εξελίξεις στο θέμα της διεκδίκησης των Δώρων & Επιδομάτων Αδείας».
Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας σε προηγούμενη συνεδρίαση του παρουσία του Προέδρου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. ενημερώθηκε αναλυτικά για τις εξελίξεις στο θέμα της διεκδίκησης των Δώρων & Επιδομάτων Αδείας. Όπως είναι γνωστό η Α.Δ.Ε.Δ.Υ., με αίτημά της, στις 27 Δεκεμβρίου 2024 ζήτησε από το Συμβούλιο της Επικρατείας την διεξαγωγή πρότυπης δίκης για να κριθεί η συνταγματικότητα της διατήρησης της κατάργησης των επιδομάτων εορτών και αδείας στο Δημόσιο που έλαβε χώρα με τον Ν. 4093/2012.
Συγκεκριμένα η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. ζήτησε με αίτησή της προς το Συμβούλιο της Επικρατείας να δικάσει σε πρότυπη δίκη την αγωγή που ασκήθηκε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών και με την οποία ζητήθηκαν στο ακέραιο τα επιδόματα εορτών και αδείας ενάγοντος δημοσίου υπαλλήλου (ήτοι 13ος και 14ος μισθός όπως ίσχυε διαχρονικά στο Δημόσιο).
Η αίτηση πρότυπης δίκης έγινε από την Α.Δ.Ε.Δ.Υ., προκειμένου να κριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο, για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, το εάν είναι σύμφωνη προς το Σύνταγμα, την Οδηγία 2041/2022/ΕΕ και το άρθρο 31 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ένωσης η παράλειψη του κοινού νομοθέτη να επαναθεσμοθετήσει τα επιδόματα εορτών και αδείας (13ο και 14ο μισθό) στους εργαζομένους του Δημοσίου, λαμβάνοντας υπόψη και την προβαλλόμενη εξίσωση των κατωτάτων μισθών των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και την υπάρχουσα καταβολή, των επιδομάτων εορτών και αδείας (13ος και 14ος μισθός), στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα. Η αίτηση πρότυπης δίκης έγινε δεκτή και η συζήτηση της σχετικής αγωγής προσδιορίστηκε για τη δικάσιμο της 6ης Ιουνίου 2025 στην Ολομέλεια του Σ.τ.Ε..
Συνεπεία αυτού επήλθε αναστολή κάθε διαδικασίας έκδοσης αποφάσεως από τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια στα οποία εκκρεμεί το ζήτημα της επαναφοράς των επιδομάτων εορτών και αδείας στο Δημόσιο.
Ακολούθως, μετά την έκδοση της απόφασης της Ολομέλειας του
Συμβουλίου της Επικρατείας και αναλόγως του περιεχομένου της ως προς το εάν είναι συνταγματική η διατήρηση του επίδικου καταργητικού μέτρου των δώρων και επιδομάτων ή όχι, οι εκκρεμείς υποθέσεις θα εισαχθούν σε
Συμβούλια των οικείων διοικητικών δικαστηρίων είτε για να κάνουν ως προδήλως βάσιμες δεκτές όσες αγωγές έχουν ασκηθεί είτε για να τις απορρίψουν ως προδήλως αβάσιμες.
Με βάση τα μέχρι σήμερα νομολογιακά δεδομένα αναφορικά με το ζήτημα ποιο είναι το χρονικό όριο των συνεπειών της αποφάσεως της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε. στην περίπτωση επιτυχούς έκβασης της υπόθεσης, το Σ.τ.Ε. κατ’ εξαίρεση του κανόνα περί αναδρομικής κηρύξεως ως αντισυνταγματικών
διατάξεων νόμου, έχει ορίσει, σε πολλές υποθέσεις με έντονο δημοσιονομικό ενδιαφέρον που αφορούν αόριστο κύκλο προσώπων, ότι η επέλευση των συνεπειών από την απαγγελλόμενη αντισυνταγματικότητα διατάξεων νόμου δεν θα είναι αναδρομική, αλλά θα αρχίσει να ισχύει από τον χρόνο δημοσιεύσεως της απόφασης του ή ότι το χρονικό όριο της έναρξης των συνεπειών της απόφασής του μπορεί να είναι και η πρώτη συζήτηση της υπόθεσης (εν προκειμένω η 06-06-2025).
Υπό τα δεδομένα αυτά και εφόσον στην επικείμενη δίκη της 06.06.2025 υπάρξει θετική έκβαση επ΄ αυτής για την κάλυψη κάθε νομικού ενδεχομένου και για ασφάλεια οι αγωγές των ενδιαφερομένων για την δικαστική διεκδίκηση των οφειλόμενων δώρων – επιδομάτων της τελευταίας διετίας θα πρέπει να έχουν ασκήσει τις αγωγές τους το απώτατο μέχρι την εκδίκαση της υποθέσεως στην Μείζονα Ολομέλεια του Σ.τ.Ε. στις 06-06-2025.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας στη συνεδρίαση του της 07-03-2025 αποφάσισε να απευθύνει σύσταση προς τις Πρωτοβάθμιες Ενώσεις για την υποστήριξη των μελών τους στην άσκηση αγωγών σε σχέση με την παραπάνω δικαστική διεκδίκηση των επιδομάτων εορτών και αδείας, ώστε, στην περίπτωση της θετικής έκβασης της δίκης της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στο Σ.τ.Ε., να μεγιστοποιηθεί το σχετικό όφελος σε βάθος αναδρομικότητας.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΛΑΥΡΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ