Ε.Υ.Π.Σ.Π.Β.Α.

Email:

eypspba@gmail.com

Τηλ:

(+30) 2251400355

Καίγεται η Χίος-Εκκενώθηκε το χωριό Σιδηρούντα

ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Θέμα: «Καίγεται πάλι η Χίος-Εκκενώθηκε το χωριό Σιδηρούντα»

Ανεξέλεγκτη συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η φωτιά στη βορειοδυτική Χίο.

Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης κοντά στο χωριό Κατάβαση και λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων εξαπλώθηκε γρήγορα.

Το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς στις 5.00 περίπου το πρωί πέρασε από το χωριό Σιδηρούντα, προκαλώντας ζημιές σε 2-3 σπίτια περιμετρικά του χωριού και συνεχίζει προς τα νότια, κοντά στην περιοχή Μετόχι.

Να σημειωθεί ότι στην παραθαλάσσια περιοχή Μάναγρος, όπου βρίσκεται βορειότερα από το σημείο που προκλήθηκε η πυρκαγιά, εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους κατασκήνωση με παιδιά με αναπηρία (που διοργανώνει ο Παγχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία) τα οποία και μεταφέρθηκαν άμεσα στο Σχολείο του χωριού Βολισσού όπου και βρίσκονται ασφαλή.

Aπό την πυρκαγιά τραυματίστηκαν έξι άνθρωποι. Οι τέσσερις μεταφέρθηκαν με ελαφριά εγκαύματα στο νοσοκομείο, ενώ οι δυο γυναίκες παραμένουν σύμφωνα με την διοικητή του νοσοκομείου και νοσηλεύονται. Μια 64χρονη γυναίκα έχει υποστεί 70% εγκαύματα και αναμένεται να μεταφερθεί με ελικόπτερο του ΕΚΑΒ στην Αθήνα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης του νησιού Σταμάτης Κάρμαντζης ανέφερε πως η φωτιά πέρασε μέσα από το χωριό Σιδηρούντα με συνέπεια τον τραυματισμό των έξι πολιτών, οι οποίοι είχαν βγει από τα σπίτια τους, παρέμεναν, όμως, στο χωριό..

Λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων, του πευκοδάσους αλλά και της θαμνώδους άγριας βλάστησης (αστιφίδες) η φωτιά έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα ενώ έχουν δημιουργηθεί πολλά μέτωπα.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 15 οχήματα, 9 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 9 οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, 28 εθελοντές και 5 ιδιωτικά βυτιοφόρα.

Να σημειωθεί ότι μόλις το μεσημέρι ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης ήταν στο νησί για την αντιμετώπιση των καταστροφών της προηγούμενης πυρκαγιάς. Η περιοχή της Σιδηρούντας και ο Προβατάς είναι από τους ελάχιστους δασικούς πυρήνες πρασίνου που έχουν απομείνει στο νησί.

Πηγή: http://www.era-aegean.gr/ 

Σχετικά Άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο