Στα κάγκελα είναι η Ένωση Πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου, με τον πρόεδρο της Γιώργο Ντίνο να αναφέρεται στα προβλήματα που υπάρχουν λόγω της αύξησης των ημερών επιφυλακής και της έλλειψης προσωπικού.
Μια ιδιαίτερα απαιτητική αντιπυρική περίοδος είναι αυτή που διανύουμε φέτος το καλοκαίρι, για τους πυροσβέστες της Λέσβου αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας με τις φωτιές να έχουν ξεκινήσει από νωρίς και τις ημέρες επιφυλακής και επικινδυνότητας να έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Μεσημεριανοί Διάλογοι» ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου Γιώργος Ντίνος αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί σημειώνοντας ότι πλέον οι εργασιακές συνθήκες για τους μόνιμους πυροσβέστες έχουν γίνει αφόρητες, αφού κόβονται τα νόμιμα ρεπό των εργαζομένων για προληπτικούς λόγους με τηλεφωνικές εντολές, χωρίς να υπάρχουν έγγραφα για όλα αυτά.
«Μιλάμε για μια αντιπυρική περίοδο που ξεκίνησε, άτυπα στις αρχές Απριλίου και επίσημα στις 15 Απριλίου, πολύ νωρίτερα από ό,τι συνήθως και με προοπτική να ολοκληρωθεί τέλος Οκτώβρη ίσως και Νοέμβριο ανάλογα με την εξέλιξη του καιρού.
Η κλιματική αλλαγή και οι συνθήκες περιβάλλοντος δυστυχώς ευνοούν την εξάπλωση μεγάλων πυρκαγιών και πλέον με την αλλαγή της νομοθεσίας οι κυρώσεις είναι πολύ αυστηρές για τους παραβάτες και τα πρόστιμα ιδιαίτερα τσουχτερά».
Όπως σημείωσε ο κ. Ντίνος, η τεράστια πίεση που ασκείται από την πολιτεία προς το Πυροσβεστικό Σώμα χωρίς να υπάρχει ανάλογη υποδομή και το προσωπικό, έχει ως αποτέλεσμα να πιέζονται οι εργαζόμενοι πυροσβέστες, να εξαντλούν τις δυνάμεις τους δίχως λόγο πολλές φορές και να μην μπορούν να πάρουν άδεια και ρεπό που τους οφείλονται.
«Οι δείκτες επικινδυνότητας, αλλάζουν εν ριπή οφθαλμού και μπαίνουμε σε επιφυλακή χωρίς να υπάρχει προηγούμενη ενημέρωση. Οι εντολές διακινούνται τηλεφωνικά, κανείς δεν υπογράφει γι αυτά και οι συνάδελφοι ενημερώνονται ότι τα προγραμματισμένα ρεπό τους δεν θα γίνουν.
Από εκεί και πέρα η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας, κλείνουν τα πυροσβεστικά κλιμάκια και οι πυροσβέστες βγαίνουν σε περιπολία. Αν δηλαδή γίνει κάτι την ώρα εκείνη, είτε αστική πυρκαγιά, είτε τροχαίο είτε άλλο περιστατικό δε θα υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος να σηκώσει το τηλέφωνο στο κλιμάκιο, αυτό είναι καλό να το γνωρίζουν πρώτα απ’ όλα οι δήμαρχοι και τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Παράλληλα από φέτος ήρθε εντολή στα οχήματα μέσα να είναι τρία άτομα από δύο που ίσχυε έως πέρυσι, ενώ έβγαλαν στην ενεργό δράση και οχήματα παροπλισμένα τα οποία επισκευάσθηκαν και προστέθηκαν στο στόλο. Το ζήτημα είναι βέβαια ότι δεν υπάρχει προσωπικό για να καλύψει όλες αυτές τις ανάγκες που προκύπτουν διαρκώς. Κατανοούμε ότι υπάρχουν σοβαρές ανάγκες λόγω της κλιματικής αλλαγής, όμως αυτές οι ανάγκες για να καλυφθούν και να βγουν σωστά οι βάρδιες, οι περιπολίες και όλα τα τα υπόλοιπα απαιτούνται προσλήψεις. Αντί για αυτό στη Λέσβο και στο Βόρειο Αιγαίο γενικότερα οι εργαζόμενοι πυροσβέστες μειώνονται αντί να αυξάνονται από συνταξιοδοτήσεις, μετακινήσεις κλπ. Πώς λοιπόν θα καλύψουμε τις ανάγκες; ».
Γράφει η Μαρία Χατζηγεωργίου
Πηγή: stonisi.gr