Ε.Υ.Π.Σ.Π.Β.Α.

Email:

eypspba@gmail.com

Τηλ:

(+30) 2251400355

Καταχρηστική ερμηνεία διαταγής Α.Π.Σ.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος

Αριθ.Πρωτ. 93

Αθήνα 28-06-2024

Προς:

  1. Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο, κ. Θεόδωρο Βάγια
  2. Πρωτοβάθμιες Ενώσεις, Μέλη Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

ΘΕΜΑ: «Καταχρηστική ερμηνεία διαταγής Α.Π.Σ.».

Κύριε Αρχηγέ,

με απόλυτο σεβασμό των προσπαθειών των συναδέλφων μας τις τελευταίες ημέρες στα πύρινα μέτωπα, η Ομοσπονδία μας κράτησε στάση αναμονής μέχρι να τελειώσει η μεγάλη αυτή δοκιμασία.

Με αφορμή όμως αυτό το γεγονός οφείλουμε να αναδείξουμε για μία ακόμη φορά τα προβλήματα και τις χρόνιες παθογένειες που παρουσιάστηκαν ξανά με την εφαρμογή του σχεδίου αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών, το οποίο βρίσκεται δυστυχώς εγκλωβισμένο ανάμεσα στο παλιό και το νέο δόγμα! Το σχέδιο αυτό στοχεύει στη μέγιστη αποτελεσματικότητα  βασιζόμενο στην πρόληψη και την άμεση απόκριση επί των συμβάντων. Σαν Ομοσπονδία θεωρούμε ότι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός ναι μεν συμβάλει αποφασιστικά στην επιτυχία της δασοπυρόσβεσης  πλην όμως υστερεί στον τομέα της ΣΤΗΡΙΞΗΣ και του ΣΕΒΑΣΜΟΥ προς τον Έλληνα Πυροσβέστη που καταβάλλει τα μέγιστα μπροστά στους κινδύνους που απειλούν ανθρώπινες ζωές αλλά και τον φυσικό μας πλούτο!

Κύριε Αρχηγέ, η διαταγή με αρ.πρωτ.51803Φ.15.9 «παροχή διευκρινίσεων», έτυχε της αποδοχής μας αφού αποσαφήνιζε ξεκάθαρα  τους όρους διαβάθμιση κατάστασης – μερικής και γενικής επιφυλακής και αυξημένης ετοιμότητας. Δυστυχώς όμως για μία ακόμη φορά η διαταγή αυτή έγινε αντικείμενο ερμηνείας του εκάστοτε Αξιωματικού, υπεύθυνου για την εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου σε κάθε Περιφέρεια. Με αποτέλεσμα η διαταγή αυτή να εφαρμόζεται κατά το δοκούν και να ακολουθεί συνήθως το δόγμα “ΟΛΟΙ ΜΕΣΑ”.  Σε κάθε επίπεδο σταδίου παρατηρήθηκε ευρέως το φαινόμενο της “πίστωσης” προς τα επάνω με χαρακτηριστικό το παράδειγμα νησιωτικών περιοχών με δείκτη επικινδυνότητας 2, να εφαρμόζονται μέτρα που προβλέπονται σε δείκτη 4 με προφορική εντολή μάλιστα! Καθώς επίσης με δείκτη επικινδυνότητας 5 για το νομό Αττικής τέθηκαν σε καθεστώς μερικής επιφυλακής όλες οι Υπηρεσίες της Επικράτειας δημιουργώντας σύγχυση στους επιχειρησιακούς παράγοντες.

Ως Ομοσπονδία και θεματοφύλακας των εργασιακών μας δικαιωμάτων, ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας ώστε να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα και να διαφυλάξετε στο ακέραιο τα δικαιώματα των συναδέλφων μας πράττοντας τα δέοντα.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο                                      ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ ΑΠΟΛΛΩΝ                            ΛΑΥΡΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος
Ομοσπονδίας

Περί πρόσθετης εργασίας

Βάσει της νέας τροποποιημένης διάταξης όπου η πρόσθετη εργασία δύναται να εκτελείται μόνο το χρονικό διάστημα 10:00΄π.μ. – 22:00΄μ.μ…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »
Νέα προκήρυξη για μόνιμες προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα
Ειδησιογραφία

Νέα προκήρυξη για μόνιμες προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα

Νέα προκήρυξη για μόνιμες προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, για 30 υποψηφίων πτυχιούχων Πλοηγών Κυβερνητών, Πλοηγών Μηχανικών και Βοηθών Πλοηγών Μηχανικών…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »
Μετάβαση στο περιεχόμενο