Ε.Υ.Π.Σ.Π.Β.Α.

Email:

eypspba@gmail.com

Τηλ:

(+30) 2251400355

Με αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματα μας

ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Αριθ.Πρωτ. 75

ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22-05-2008

Προς:

  1. Μέλη της Ένωσης
  2. Μ.Μ.Ε

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Με αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματα μας»

Με αφορμή την έναρξη των δασικών πυρκαγιών από πολύ νωρίς φέτος θα θέλαμε να απευθύνουμε έγκαιρα την φωνή της αγωνίας μας. «Η σιωπή, η ανοχή και η αδράνεια απέναντι στα προβλήματα των Πυροσβεστικών υπαλλήλων δεν ενισχύουν το κύρος τους, αλλά αντίθετα το βλάπτουν και το απαξιώνουν».


Η κατακραυγή των πολιτών φτάνει ως τους απλούς πυροσβέστες, που εξαντλούν κάθε καλοκαίρι τα αποθέματα της ανθρώπινης βιολογικής ,ψυχικής και ψυχολογικής αντοχής τους και παρ όλα αυτά συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη με τη φωτιά όταν χρειάζεται. Ο απλός πυροσβέστης, όμως, είναι ο μόνος που δεν ευθύνεται για τα λάθη και τις παραλείψεις που έχουν γίνει, αφού εκτελεί μόνο εντολές, τις περισσότερες φορές με αυτοθυσία και αυταπάρνηση.


Ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου θα κλιθεί και πάλι ο πυροσβέστης ως τελευταίως αδύναμος κρίκος της αλυσίδας να τα βάλει με τα καταστροφικά και ακραία φαινόμενα.


Αναρωτιόμαστε πως θα αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις, με βάρδιες των 4-5 ατόμων στις Πυρ/κες Υπηρεσίες και των 2 ατόμων στα κλιμάκια ;
Αυτή είναι η καθημερινή δύναμη για την αντιμετώπιση συμβάντος ,(αστικές πυρκαγιές ,δασικές πυρκαγιές, απεγκλωβισμός ατόμων σε τροχαία, παροχές βοηθείας, απεγκλωβισμός ατόμων από ανελκυστήρες ,διάσωση ατόμων).


Όταν η ελλείψεις μεγαλώνουν με τους συναδέλφους που οδηγούνται στη συνταξιοδότηση λόγου του ασφαλιστικού νόμου ,το πρόβλημα διογκώνετε και χρίζει άμεσης λύσης .
Όταν ο διαγωνισμός ο οποίος βρίσκετε σε εξέλιξη δεν προλαβαίνει να ενίσχυση με κόσμο τις Υπηρεσίες έως το καλοκαίρι, θεωρώντας ως δεδομένο ότι θα ληφθούν υπόψη τα κενά.
Όταν προσπαθούμε να καλύψουμε τις πάγιες και διαρκής ανάγκες των υπηρεσιών με εσωτερικές αποσπάσεις εντός τον νομών ,με παράνομες πρόσθετες υπηρεσίες και επιφυλακές χωρίς τη ύπαρξη συμβάντος που να απαιτείται η ενίσχυση των δυνάμεων που επιχειρούν , με πρόσχημα τον δείκτη επικινδυνότητας για την υλοποίηση των αντιπυρικών σχεδιασμών οι οποίοι δεν στηρίζονται στην υπάρχουσα δύναμη ,έτσι δεν λύνουμε το πρόβλημα αλλά αποδυναμώνουμε τις πυροσβεστικές δυνάμεις των νησιών μας ,το αφήνουμε να διαιωνίζεται όπως έχει παγιώνοντας την προβληματική κατάσταση.
Όταν οι συμβασιούχοι συνάδελφοι που μας ενισχύουν το καλοκαίρι δεν εργάζονται αργίες και Κυριακές καθώς έχουν και προκαθορισμένες ώρες νυχτερινής εργασίας ,αντί να έχουν μια μόνιμη και συνεχή εργασία που θα έβαζε τέλος στην ομηρία τους.
Όταν ο απαραίτητος ατομικός προστατευτικός μας εξοπλισμός είναι ανύπαρκτος, (γάντια εργασίας-προστατεύτηκα γυαλιά-ατομικές προσωπίδες- δασικά κράνη-ασύρματη επικοινωνία μεταξύ αυλοφόρου και οδηγού ).
Όταν Κανόνες Υγιεινής και ασφάλειας είναι ανύπαρκτοι στο χώρο των επιχειρήσεων (παρουσία ασθενοφόρου- γιατρού εργασίας).
Όταν η εκπαίδευση θεωρητική και πρακτική που παρέχετε στο προσωπικό είναι μη επαρκής και σύγχρονη.

Όταν τα Πυροσβεστικά οχήματα είναι γερασμένα και καταπονημένα,(τα περισσότερα είναι πάνω από 15ετια έως και πάνω από 30ετια).
Όταν καταστρατηγείται το υπάρχων νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την σχέση απασχόλησης του Πυροσβεστικού προσωπικού και την εφαρμογή της πενθημέρου εργασίας , παραποιείται και αλλοιώνεται κατά υπερβατικό και βάναυσο τρόπο το πνεύμα και το γράμμα του νομοθέτη, θίγοντας άμεσα υλικά και ηθικά τα συμφέροντα μας.

Όταν η Πολιτεία δεν αποζημιώνει την υπερεργασία μας.

Όταν με παράνομες επιφυλακές και πρόσθετες υπηρεσίες για την κάλυψη των διαρκών και πάγιων αναγκών των Υπηρεσιών γίνεται ανύπαρκτη η Οικογενειακή , Προσωπική και Κοινωνική ζωή του Πυροσβέστη, με αποτέλεσμα την ψυχική κατάπτωση ,αλλά και πολλές φορές την ψυχική διαταραχή του η οποία διαχέεται στην οικογένεια του αλλά και στον κοινωνικό του περίγυρο.
Όταν η εργασία, η εργατικότητα, η εντιμότητα, η νομιμοφροσύνη, η πειθαρχεία, η συνέπεια, ο σεβασμός, η υπακοή, η ειλικρίνεια, η ευθύνη, η αλληλεγγύη ,η αυτοσυγκράτηση, ο αυτοέλεγχος, το καθήκον, η αποστολή, και όλα τα συναφή, θεωρούνται ως ενασχόληση και επιλογές των αφελών και των αδαών.


Το φιλότιμο και η αυταπάρνηση του πυροσβέστη όσο απλόχερα και αν οι παραπάνω συνθήκες του επιτρέπουν να τα προσφέρει πλέον δεν επαρκούν για να παράσχει ικανοποιητικές και αποτελεσματικές υπηρεσίες σε περίπτωση δύσκολων και εκτεταμένων συμβάντων.
Αξιότιμοι κύριοι της πολιτικής και της φυσικής ηγεσίας του Π.Σ. αφουγκραστείτε . Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο και το ηφαίστειο που νομίζετε ότι βρίσκεται σε ύφεση θα εκραγεί με απρόβλεπτα αποτελέσματα και καταστάσεις μη αναστρέψιμες.. Και τότε ίσως επιβεβαιωθεί η άποψη του πρώην Αρχηγού μας, ο οποίος χαρακτήρισε το Πυροσβεστικό Σώμα ως γίγαντα με πήλινα πόδια.


ΠΡΟΤEΙΝΟΜΕΝΟ ΠΛAIΣΙΟ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ


1)Προσλήψεις 4.000 δοκίμων πυροσβεστών με χρονοδιάγραμμα διετίας για την κάλυψη των αντίστοιχων κενών οργανικών θέσεων της οργανικής δύναμης.


2)Αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος στην βάση των σύγχρονων απαιτήσεων με σαφή προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων , καθιέρωση ειδικοτήτων για το πυρ/κο προσωπικό με παράλληλο διαχωρισμό επιχειρησιακού και διοικητικού τομέα.


3)Προμήθεια σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού.


4)Εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου περί υγιεινής και ασφάλειας.


5)Χορήγηση του απαραίτητου ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού.


6)Αναβάθμιση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων.


7)Αναβάθμιση της εκπαίδευσης.


8)Εκδημοκρατισμός του εσωτερικού κανονισμού.


9)Εφαρμογή πλήρες πενθημέρου εργασίας ( 7ωρου-35ωρου),και πέραν αυτών πραγματική αμοιβή για την υπερωριακή απασχόληση.


10) Την θεσμοθέτηση επιδόματος παραμεθορίου και προβληματικών περιοχών .
Η Ελληνική Πολιτεία έχει ανάγκη από πυροσβέστες συγκροτημένους ως επαγγελματίες με υπευθυνότητα ,αξιοπρέπεια και περηφάνια και όχι από άβουλους ανειδίκευτους υπαλλήλους προς πάσα χρήση ,έρμαια ανείπωτων διαθέσεων και σκοπιμοτήτων υπηρεσιακών και μη παραγόντων.


Απαιτούμε επαγγελματική νοοτροπία και αντιμετώπιση που δεν αντέχει σε συμβιβασμούς , ωραιοποιήσεις και φιλικά χτυπήματα στην πλάτη για δήθεν κατανόηση ,αλλά στην αντιμετώπιση της μιας και μόνο στιγμής που απαιτείται να είσαι χρήσιμος και όχι για τις λοιπές που πρέπει να είσαι αρεστός.


Για λόγους αρχής ως συνδικαλιστικός φορέας που καλείται να προστατέψει τα συμφέροντα των μελών του και να συμβάλει στην διατήρηση και εδραίωση ενός εργασιακού κλίματος που θα σέβεται και θα διαφυλάττει τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων όπως είναι και το ωράριο καταφύγαμε το 2007 στη Δικαιοσύνη. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και καλούμε όλους τους συναδέλφους σε ένα ενεργό ρόλο με συνεχή επαγρύπνηση , αγώνα και συμμετοχή ιδιαιτέρα τώρα που βάλλονται κεκτημένα εργασιακά , ασφαλίστηκα και συνδικαλίστηκα δικαιώματα μας.

 

ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑΚΤΑΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

 

Με Εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΣΙΜΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΕΤΟΥ

Σχετικά Άρθρα

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ειδησιογραφία

Απαγόρευση χρήση πυρός από 15-04-2024 στις Περιφέρειες Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης.

Στην Πυροσβεστική ρίχνει την ευθύνη για το μπάζωμα στα Τέμπη, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »
Μετάβαση στο περιεχόμενο