Ε.Υ.Π.Σ.Π.Β.Α.

Email:

eypspba@gmail.com

Τηλ:

(+30) 2251400355

Με μηνύσεις και εξώδικο απειλούν οι αστυνομικοί της Λέσβου

Με μηνύσεις και εξώδικο απειλούν οι αστυνομικοί της Λέσβου

Θέμα: «Με μηνύσεις και εξώδικο απειλούν οι αστυνομικοί της Λέσβου για την πίεση που δέχονται από το μεταναστευτικό»

Ξεπερνούν καθημερινά τα όρια της αντοχής τους οι αστυνομικοί της Λέσβου, οι οποίοι καλούνται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.

Τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω της επιβάρυνσης που υπάρχει στο hotspot της Μόριας, αλλά και των άλλων παράλληλων γεγονότων που λαμβάνουν χώρα στο νησί μας, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και όπως αναφέρθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου των Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου, θα πρέπει άμεσα και με κάθε τρόπο να προστατευτούν τα εργασιακά νόμιμα δικαιώματά τους.

Αναφερόμενος στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε και στις αποφάσεις που ελήφθησαν, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου Δημ. Αλεξίου, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι αυτή την στιγμή έτσι όπως είναι η κατάσταση, οι αστυνομικοί εργάζονται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, υγιεινής και ασφάλειας, ενώ καθημερινά γίνεται κατάφορη παραβίαση του ωραρίου.

«Το έχουμε αναφέρει αρκετές φορές, ωστόσο στο χθεσινό έκτακτο διοικητικό συμβούλιο, η εικόνα που παρουσιάστηκε από τους συναδέλφους που ζουν στο πετσί τους καθημερινά όλη αυτή την κατάσταση, ήταν κάτι παραπάνω από γλαφυρή.

Κατ’ αρχάς, τέθηκε το ζήτημα της υγιεινής των χώρων εργασίας και τα δύο του σκέλη. Το πρώτο αφορά στους συναδέλφους που εργάζονται στο Κέντρο Μεταναστών της Μόριας, όπου καθημερινά περιφέρονται σε χώρους ακατάλληλους, σκουπίδια, ακαθαρσίες, λύματα που ξεχειλίζουν και ανθρώπους που δεν έχουν πραγματοποιήσει τις απαραίτητες υγειονομικές εξετάσεις, προκειμένου να πιστοποιηθεί η κατάσταση της υγείας τους, χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι γι’ αυτό.

Το δεύτερο σκέλος, αυτό της καθαριότητας υγιεινής, αφορά στο ίδιο το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου. Εκεί δυστυχώς, όσο κι αν ακούγεται περίεργο, δεν έχουν υπογραφεί συμβάσειςμε εταιρεία καθαριότητας κι έτσι από την αρχή του 2016 το κτίριο δεν καθαρίζεται από συνεργείο, όπως το προηγούμενο διάστημα. Απ’ ό,τι πληροφορούμαστε, το Υπουργείο πραγματοποίησε πανελλαδικό διαγωνισμό για την καθαριότητα όλων των αστυνομικών τμημάτων και απέβη άγονος.

Ο Δήμος οικειοθελώς στέλνει δύο άτομα, που αδειάζουν τα σκουπίδια και τα μεταφέρουν στους κάδους. Οι αστυνομικοί που εργάζονται στο κτίριο κάνουν και καθαριότητα, ενώ τα κρατητήρια καθαρίζονται από τους κρατούμενους.

Η ασφάλεια των αστυνομικών, είναι άλλο ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί. Το πρόβλημα αναδείχθηκε στην πραγματική του διάσταση, όταν τη Δευτέρα το βράδυ οι συνάδελφοί μας που είχαν βάρδια στη Μόρια, εγκλωβίστηκαν μέσα στο χάος και τις φωτιές και δεν είχαν τρόπο διαφυγής. Καθημερινά 18 αστυνομικοί πραγματοποιούν βάρδια στο κέντρο κράτησης της Μόριας. Η κατάσταση εκεί είναι στην κυριολεξία τραγική και ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσει διαμάχη, καυγάς, κόντρα, εξέγερση. Οι αστυνομικοί μοιραία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των επεισοδίων και ευτυχώς, από θαύμα μέχρι στιγμής, δεν είχαμε τραυματισμούς.

Το εξοντωτικό ωράριο εργασίας, είναι κάτι που έχουμε αναδείξει πολλές φορές. Η τοπική ηγεσία της Αστυνομίας, αυτή τη στιγμή ενδιαφέρεται μόνο για τα άστρα, τους βαθμούς και τις καρέκλες. Για το προσωπικό και τις οριακές πλέον αντοχές του, ουδείς νοιάζεται. Ο φόβος του τριγμού της πολύτιμης καρέκλας, τους οδηγεί σε αποφάσεις που επιβαρύνουν τους αστυνομικούς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ειρηνική συγκέντρωση των κατοίκων της Μόριας, που αν και πραγματοποιήθηκε στις 10 το πρωί, δόθηκε εντολή στο προσωπικό, να βγει στους δρόμους και στους χώρους της συγκέντρωσης, τέσσερις ώρες πιο μπροστά, από τις 6. Επιπλέον, δόθηκε εντολή να βγει στο δρόμο όλο το προσωπικό της Αστυνομίας. Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, όταν ξεκίνησε ο κύκλος των επεισοδίων στο Κέντρο της Μόριας, οι ίδιοι αστυνομικοί που το πρωί είχαν βάρδια στην κινητοποίηση, μετέβησαν εκεί για να ενισχύσουν τις δυνάμεις και παρέμειναν στις θέσεις τους, έως τη μία μετά τα μεσάνυχτα, συνολικά 19(!) ώρες υπηρεσία.

Η διοίκηση της τοπικής Αστυνομίας οφείλει να προβλέπει τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης και να χρησιμοποιεί την δύναμη που χρειάζεται κάθε φορά κι όχι να εξαντλεί τις δυνάμεις του προσωπικού».

Στην έκτακτη συνεδρίαση, οι αστυνομικοί έλαβαν την απόφαση, άμεσα να στείλουν εξώδικα στον Αστυνομικό Διευθυντή Λέσβου και στον Περιφερειακό Διευθυντή Βορείου Αιγαίου, με τα αιτήματα και τα προβλήματά τους. Σε περίπτωση δε, που δεν αλλάξει το σκηνικό, τότε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μηνύσεις.

Πηγή:http://www.lesvospost.com

Σχετικά Άρθρα

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος
Ομοσπονδίας

Περί πρόσθετης εργασίας

Βάσει της νέας τροποποιημένης διάταξης όπου η πρόσθετη εργασία δύναται να εκτελείται μόνο το χρονικό διάστημα 10:00΄π.μ. – 22:00΄μ.μ…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »
Νέα προκήρυξη για μόνιμες προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα
Ειδησιογραφία

Νέα προκήρυξη για μόνιμες προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα

Νέα προκήρυξη για μόνιμες προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, για 30 υποψηφίων πτυχιούχων Πλοηγών Κυβερνητών, Πλοηγών Μηχανικών και Βοηθών Πλοηγών Μηχανικών…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »
Μετάβαση στο περιεχόμενο