Ε.Υ.Π.Σ.Π.Β.Α.

Email:

eypspba@gmail.com

Τηλ:

(+30) 2251400355

Συνάντηση με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Παρασκευαΐδη

Συνάντηση με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Παρασκευαΐδη

Αριθ.Πρωτ. 74

Μυτιλήνη 07-07-2024

Προς:

  1. Μέλη της Ένωσης
  2. Μ.Μ.Ε

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Συνάντηση με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Παρασκευαΐδη.

Σε εξαιρετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 03-07-2024 συνάντηση μελών του προεδρείου της Ε.Υ.Π.Σ.Π.Β.Α. με τον βουλευτή του «ΠΑΣΟΚ –Κίνημα Αλλαγής» κ. Παναγιώτη Παρασκευαΐδη.

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, αναφερθήκαμε στα διαχρονικά αλλά και επίκαιρα προβλήματα   που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος, προβλήματα που, σε βάθος  χρόνου, αθροίζονται, διογκώνονται και μας οδηγούν σε σωματική, ψυχική και οικονομική εξουθένωση.

Συγκεκριμένα συζητήθηκαν τα πάγια αιτήματά μας για τα εξής:

  • Καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Είναι τουλάχιστον τραγελαφικό να προσπαθούμε να αποδείξουμε την επικινδυνότητα του επαγγέλματος και το αίτημα για έμπρακτη και όχι θεωρητική αναγνώρισή της είναι πλέον πιο επιτακτικό από κάθε άλλη φορά.
  • Άμεσες προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη των πραγματικών κενών, που αποδεικνύονται από τις χιλιάδες ώρες υπερωριών και τα αμέτρητα χιλιόμετρα μετακινήσεων στα οποία εξαναγκάζονται οι συνάδελφοι. Αρκεί δε μια ματιά σε οποιαδήποτε Υπηρεσία, για να φανεί το γεγονός ότι η στελέχωση στην πλειοψηφία της καλύπτεται από γερασμένο προσωπικό, με ό, τι αυτό συνεπάγεται.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αρνείται την ύπαρξη κενών και προσπαθεί με επικοινωνιακά τερτίπια και ταχυδακτυλουργικά κόλπα να καλύψει τις ανάγκες, εις βάρος φυσικά των υπαλλήλων. Αναλυτικά αναφέραμε:

  • Παράνομες επιφυλακές. Προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις υψηλές απαιτήσεις της αντιπυρικής περιόδου, και δεδομένης της έλλειψης προσωπικού που προαναφέρθηκε, η φυσική και πολιτική ηγεσία προσφεύγουν στην αύξηση επιφυλακών με το ήδη υπάρχον προσωπικό. Το γεγονός αυτό καταστρατηγεί κατάφωρα τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων, καθώς εξαναγκάζονται σε υπερεργασία  πέραν της προβλεπόμενης, σε σωματική και ψυχική εξουθένωση και σε διατάραξη της οικογενειακής και προσωπικής τους ζωής σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό. Όλα αυτά φυσικά θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των υπαλλήλων, αλλά και την αποτελεσματικότητά τους κατά την διάρκεια πραγματικών συμβάντων. Δεν χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις για να κατανοήσει κάποιος ότι ένα σωματικά και ψυχικά κουρασμένο προσωπικό δεν είναι σε θέση να αποδώσει τα μέγιστα. Για μία ακόμη φορά, η υπερπροσπάθεια και η αυτοθυσία είναι τα μόνα όπλα των πυροσβεστών.
  • Απλήρωτες επιφυλακές. Όσο άδικο και αν ακούγεται το καθεστώς επιφυλακών που προαναφέρθηκε, το γεγονός ότι δεν αποζημιώνεται το καθιστά αδιανόητο. Οι υπάλληλοι του κλάδου μας είναι οι μόνοι που για την υπερεργασία δεν αποζημιώνονται χρηματικά, αλλά σε ρεπό, τα οποία φυσικά θα λάβουν όταν δύναται η υπηρεσία.
  • Οικονομική εξαθλίωση των υπαλλήλων. Με τις απαιτήσεις που έχουν προαναφερθεί, σε μία ολοένα και δυσκολότερη όσον αφορά την καθημερινή επιβίωση πραγματικότητα, καθώς η ποιότητα ζωής αποτελεί παρελθόν,  μεμονωμένα θέματα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το υπάρχον  πλαίσιο.  Η οικονομική αποζημίωση για περιστατικά εκτός έδρας δεν έχει επικαιροποιηθεί τα τελευταία σαράντα χρόνια, με αποτέλεσμα, πυροσβέστες που καλούνται να μετακινηθούν πολλά χιλιόμετρα εκτός έδρας, να αποζημιώνονται με έναν καφέ κι ένα νερό! Επιπλέον, σε μία χώρα, στην οποία, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης η ανεργία έχει πέσει κάτω από 10%, οι υπάλληλοι του δημοσίου επιβαρύνονται με 2% υπέρ ανεργίας! Αυτά είναι ενδεικτικά παραδείγματα μίας  συνολικής κατάστασης που έχει οδηγήσει στην οικονομική εξαθλίωση των υπαλλήλων, σε μια διαρκώς πιο απαιτητική καθημερινότητα χωρίς ανταπόδοση.

Ο κ. Παρασκευαΐδης  άκουσε με μεγάλη προσοχή και κατανόηση τα θέματα που εκθέσαμε, και δεσμεύτηκε να πράξει το μέγιστο δυνατό ώστε να εισακουστούν τα αιτήματά μας.

Με Εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΑΛΕΛΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος
Ομοσπονδίας

Περί πρόσθετης εργασίας

Βάσει της νέας τροποποιημένης διάταξης όπου η πρόσθετη εργασία δύναται να εκτελείται μόνο το χρονικό διάστημα 10:00΄π.μ. – 22:00΄μ.μ…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »
Νέα προκήρυξη για μόνιμες προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα
Ειδησιογραφία

Νέα προκήρυξη για μόνιμες προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα

Νέα προκήρυξη για μόνιμες προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, για 30 υποψηφίων πτυχιούχων Πλοηγών Κυβερνητών, Πλοηγών Μηχανικών και Βοηθών Πλοηγών Μηχανικών…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »
Μετάβαση στο περιεχόμενο